Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Gleznotājas Birutas Delles personālizstāde "Tveramais un netveramais"

EasyGet.lv, 23.09.2011. 12:38

Mākslinieces jaunāko darbu personālizstāde no 28. septembra līdz 22. oktobrim būs skatāma galerijā "Daugava".
Gleznotājas Birutas Delles personālizstāde "Tveramais un netveramais"

Birutas Delles jaunākie darbi vispirms priecēs tos, kas ir viņas mākslas cienītāji. Grūti pateikt, vai mūsu sabiedrībā tādu ir daudz, bet tiem, kas meklē mākslā ko vairāk par vizuālo daiļumu, kurus glezniecībā uzrunā patiess pārdzīvojums, kuri reaģē uz izmisuma tumsu un vientulības mijkrēsli.

Groteska, sirreālisms, metafizisks klusums – tas raksturo Delles mākslu. Un tomēr tā ir laimīga cilvēka glezniecība, laimīga mākslinieka glezniecība, jo ir audekls, ir otas un krāsas, bet ko gleznot, tur ideju netrūkst; tās atnāk sapnī un tās var ieraudzīt, tikai paskatoties pa logu, dažreiz pat avīzes lasot. Un, kamēr vien idejas būs, Delle glezno un tā viņai ir laime. Viņa ir apbrīnas vērta. Ir teikts, ka ģēnijs esot tas, kurš ne no kā spēj radīt savu pasauli. Delles glezniecība ir viņas pasaule - delliskā, lai arī garāmgājējam tā neliekas piederoša laimīgam cilvēkam, bet glezniecības pazinējs tai garām nepaiet.

Ekspozīciju veido darbi, kas mākslinieces darbnīcā krājušies vairāk nekā gadu. Ko Delle gleznojusi? Pirmāmkārtām sniegā ieputināto Pārdaugavu – ieliņas , jumtus zem sniega seguma un lāstekas, jo tāda bija ziema. Tad nāk pavasara gaismas, kas modina un dara līksmu. Birutu Delli būtu grūti nosaukt par ainavisti, ir sajūta, ka viņai ir vienalga ko gleznot, izvēlētais motīvs nenorāda ne uz ko citu, kā tikai uz viņas jūtu, domu, emociju pasauli. Tēli ir mākslinieces iztēles augļi, bet ja meklējam, varam tajos ieraudzīt arī sevi. Tikai, nez vai būs par ko priecāties. Un tomēr, Biruta Delle ir gleznotāja, kas aktuāla mūsu mākslā jau no sešdesmitajiem gadiem. Viņa uzticīga tonālajai glezniecībai un tam, ko pati jūt, un izrādās visos laikos ar to pietiek, lai būtu nozīmīga, būtu kā neviens cits, ja īpašumā liels talants.

Foto: Biruta Delle. Guļamistaba. 2011. Audekls, eļļa, 90x100. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV