Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Galerija „Daugava" izdod Birutas Delles glezniecības albumu

EasyGet.lv, 25.01.2013. 10:30

Galerija „Daugava" izdevusi mākslinieces Birutas Delles glezniecības albumu, kurā reproducēti vairāk nekā 200 darbi.
Galerija „Daugava" izdod Birutas Delles glezniecības albumu

Gleznotāja Biruta Delle ir liela savrupniece, sava ceļa gājēja. Mākslā viņa ienāk 1960. gados. Viņas vārds saistās ar leģendāro kafejnīcu „Kaza", kur toreiz pulcējās jaunie, daudzsološie dzejnieki, mūziķi, pantomīmas mākslinieki, režisori un gleznotāji, arī slavenā "franču grupa" ar Maiju Tabaku, Imantu Lancmani, Bruno Vasiļevski, kuri jau studēja Mākslas akadēmijas vecākajos kursos. Biruta Delle bija tikko iestājusies akadēmijā, tātad jaunāka. Toreiz "Kazā" tikās arī Imants Kalniņš, Māra Ķimele, Laima Eglīte nu daudzas mums šodien zināmas personības.

Birutas Delles dzīve gandrīz bez atlikuma ir veltīta tikai gleznošanai, kā Delle pati saka, – mālēšanai.

Māksliniece 17. janvārī savā dzimšanas dienā saņēma dāvanu - uzņēmējs Guntis Rāvis māksliniecei pasniedza pirmo vērienīgā glzeniecības albuma eksemplāru. Izdevumu sagatavoja galerija „Daugava", kur arī notika mākslinieces izstādes atklāšana, bet, kā māksliniece pati saka, albums ir tikai fons grāmatai. 

Albumā reproducēti aptuveni 200 darbi, kas atrodas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Mākslinieku savienības kolekcijā un daudzās privātās kolekcijās. Pēdējie reproducētie darbi tapuši pērn, starp tiem kā viens no izcilākajiem sniegumiem minams mākslinieces pašportrets. Birutas Delles glezniecība izdevumā atspoguļota jau no viņas pirmajiem mēģinājumiem strādāt ar eļļas krāsām, kad paralēli mācībām 2.vidusskolā Biruta Delle, tad vēl Priekule, katru dienu devās pie sava skolotāja, gleznotāja Anša Stundas, lai mācītos gleznot. Septiņus gadus viņa bija uzcītīga Anša Stundas skolniece, un viņš veltīja meitenei daudz laika, augsti vērtēja viņas spējas. Sekoja sagatavošanas kursi Mākslas akadēmijā un studijas, laiks, kad Biruta Delle sev atklāja Sezana glezniecību, kad viņa apmeklēja lielos muzejus Pēterburgā un Maskavā. Mākslas akadēmijā Birutai kļuva arvien mazāk interesanti, viņa uzzināja, ka izstādēs var piedalīties arī bez akadēmijas diploma un studēt tikai diploma dēļ, tikai, lai būtu dokuments, tas nebija viņas garā. Pirmā izstāde, kurā piedalās Biruta, jau kā Delle (viņa ir precējusies ar Hubertu Delli) ir 1967.gadā. Eksponēto darbu nopērk Mākslas fonds. Sākumā Biruta aktīvi piedalās kopējās izstādes, bet pēc 1970.gada regulāri rīko personālizstādes.

Jaunais izdevums ļauj izsekot mākslinieces daiļrades ceļam, atklāj viņas glezniecības plašo diapazonu. Būdama ļoti radoša personība, ar milzīgām iztēles spējām, Biruta Delle ir uzticīga dabai, tam, ko viņai mācījis Ansis Stunda. Birutai Dellei bija izlolots sapnis par savu studiju, par to, ka savu prasmi un zināšanas viņa tālāk nodos jaunajiem. 1970.gadu vidū darbu sāka viņas studija „Zemūdene", kas pulcēja jauniešus, tomēr atbalsta šī neformālā institūcija neguva. Sava studija Birutai Dellei saglabājiem kā nerealizēts sapnis, pie kura māksliniece laiku pa laikam atgriežas.

Albumu sastādītāja un teksta autore ir Anda Treija, mākslinieks Juris Petraškevics. Izdevumu finansēja uzņēmējs Guntis Rāvis, drukāts Jelgavas tipogrāfijā. Izdevums pieejami galerijā Daugava, Alksnāja ielā 10/12, cena galerijā – 10 Ls. 

Foto: Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV