Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Saruna par kapiem 21. gadsimta Latvijā

EasyGet.lv, 05.10.2011. 13:26

Trešdien, 12. oktobrī, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiks sarīkojums "Kādēļ mēs ejam uz kapiem?", kas turpinās pirms pāris gadiem muzejā aizsākto sarunu ciklu par dažādām latviskām vērtībām, informē muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile.
Saruna par kapiem 21. gadsimta Latvijā

Pasākumā literatūrzinātniece Ieva J. Kalniņa stāstīs par kapsētu kā cīņu lauku gan literatūrā, gan dzīvē – Lienas bērēm brāļu Kaudzīšu romānā "Mērnieku laiki", skandālu katoļu mācītāja, literāta un kultūras darbinieka Franča Trasuna bērēs, puslegālajiem svecīšu vakariem padomju laikā. Tūrisma firmas "Jauni rakursi" gide Zita Valdmane dalīsies pieredzē, vai kapsēta uztverama kā savdabīgs muzejs zem klajas debess un kāpēc tūristi Rīgā tiek vesti uz kapsētām. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Ivanova runās par pašvaldības lomu kapsētu kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšanā un uzturēšanā. Romāna "Likteņa līdumnieki" autors Vladimirs Kaijaks atklās, kā kapos pieredzētais var noderēt rakstnieka darbā. Ar nesen izveidoto portālu "Nekropole" iepazīstinās tā idejas autors Aivars Borovkovs.

Lai arī Latvija sevi labprāt pozicionē kā zemi ar augsti attīstītu kapu kultūru un kapu kopšanas tradīcijas ir ierakstītas kultūras kanonā, publiskajā telpā nereti izskan satraukums par tradicionālo vērtību tālāko likteni. Vai kapusvētki nekļūst par izgaistošu tradīciju, ko jaunā paaudze pārņem nelabprāt? Vai kapsētās pamazām neiet bojā nozīmīgas kultūrvēsturiskas vērtības un ievērojamu cilvēku atdusas vietas neaizaug ar zāli? Vai esam psiholoģiski gatavi kapsētu tūrismam, vai tomēr uzskatām, ka tas traucē aizgājēju mieru? Bet varbūt kapu kults – daudzās piemiņas dienas ar sēru lentītēm, svecītēm un runām – ir jāizbeidz?

Ikviens apmeklētājs aicināts uzdot jautājumus un piedalīties sarunā.

Pasākumu vadīs RMM projektu kuratore Māra Eņģele.

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā "Kas muzejam vēderā?". Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1.

Foto: Galvaskauss, ko dzejniece Austra Skujiņa glabāja savā dzīvoklī. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV