Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Raimonda Paula mūža rats kinoteātrī "Splendid Palace"

Agnese Gusarova, 14.11.2011. 09:30

Gaisā virmo patīkams satraukums. Ir piektdiena, 11. novembra pievakare. Cilvēki ar ziedu pušķiem ieradušies uz pirmizrādi dokumentālai filmai par dzīvo latviešu leģendu. Maestro sagaida viesus ar īsu, siltu uzrunu, kurā, kā parasti, spēj glauni paironizēt par sevi: "Neko interesantu savā dzīvē neredzu, bet kāda ir, tāda ir..." Vēl tikai daži vārdi, un viņš ir prom – vakarā vēl jāspēlē izrādē "Leo. Pēdējā bohēma".
Raimonda Paula mūža rats kinoteātrī "Splendid Palace"

Raimondam Paulam veltītā filma "Zib mūža rats" sākotnēji iecerēta kā piedeva diskam ar Maestro 75 gadu jubilejas koncerta ierakstu. Filmas režisore un scenārija autore Vija Beinerte, kas latviešu publikas mīlestību iekarojusi ar plaši pazīstamo komēdiju "Tās dullās Paulīnes dēļ", pazīst galveno pasākuma vaininieku jau kopš bērnības, kad ar vecākiem viesojusies Maestro mājās. Kad producents Ēriks Naļivaiko piedāvājis uzņemt 20 minūšu materiālu par jubilāru, nevilcinoties teikusi jā. "Īstenībā, tas ir viens no labākajiem variantiem, kādu režisors var vēlēties: producents atrod tevi un saka – ir ideja un nauda, vai esi ar mieru strādāt," smaidot teic Vija.

Atminoties filmēšanas laiku, režisore saka: "Grūtākais, kā allaž portretfilmā, bija ļaut varonim atklāties. Tas nevar notikt steigā un nevaļā. Taču pirms jubilejas Raimondam laika bija gaužām maz. Mēģinājumi, izrādes, turklāt viņu bez mitas centās notvert dažādi televīzijas kanāli, avīzes, žurnāli. Man vienkārši bija neērti uzbāzties vēl ar saviem jautājumiem. Tāpēc filmējām mēģinājumu procesu, koncerta aizkulises, piesvīdušos kreklus, kas jāmaina pēc katras nospēlētās koncerta daļas, filmējām Paula humora zibšņus..." Tomēr ar to vien bijis par maz, tāpēc režisore saņēmusies un zvanījusi Maestro, lai vienotos vēl par kādu tikšanos: "Mans arguments bija vienkāršs: arī viņš pats, strādājot pie kāda skaņdarba, neliktos mierā, kamēr nebūtu panākts viss nepieciešamais. Viņš kā profesionālis to saprata. Un bija ar mieru satikties vēl." Kopumā filmēšanai veltītas septiņas dienas – no tām divas – "NA studijā", kur notika lielā koncerta mēģinājumi, divas – "Arēnā Rīga", viena diena Nacionālajā teātrī, viena – Rīgas 3. mūzikas skolā un viena – komponista mājās. Tiesa, filmēšanas process bijis izstiepts no 7. decembra līdz 7. maijam, kad uzņemšanas grupa, sagaidījusi pirmās zaļās lapiņas, devusies pie Maestro uz Baltezeru. Pēc režisores domām, filma no tā tikai ieguvusi – katra jauna tikšanās atklājusi jaunas šķautnes un nianses Maestro personībā.

"Zib mūža rats" nav tikai piedevas diskam ar koncerta ierakstu, tā ir filma, kas kā miniatūrs lodziņš ļauj kaut nedaudz ielūkoties Maestro dvēselē. Komponista portretu papildina dažādu sabiedrībā pazīstamu cilvēku īsi un spilgti izteikumi par viņu. Tomēr galveno pavedienu veido meistara atmiņu stāsti par bērnību, vecākiem, māsu, ģimeni, mūžībā aizsauktiem draugiem, par vientulību, mūziku un skatuvi, kas dziedina brūces, pazudina, glābj un dod patvērumu... „Strādāt bija ne vien interesanti, bet arī viegli. Esmu pateicīga Raimondam par atklātību un to, ka ikvienā savā izpausmē un atmiņu uzplaiksnījumā viņš ir patiess. Jā, Maestro viscaur un visnotaļ ir skatuves cilvēks, izcili talantīgs un absolūti profesionāls, taču... arī viegli ievainojams un sirsnīgs," noslēgumā piebilst Vija Beinerte.

Filmu "Zib mūža rats" kinoteātrī "Splendid Palace" tiks demonstrēta līdz 20. novembrim.

Foto: filmas scenārija autore un režisore Vija Beinerte un Raimonds Pauls. Foto (c) Renārs Koris

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV