Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Kinoskolā notiks kinorežisora Jāņa Streiča lekciju cikls

EasyGet.lv, 31.01.2012. 09:03

No 9. februāra Kinoskola piedāvā iespēju noklausīties sešu lekciju ciklu, ko lasīs izcilais latviešu kinorežisors Jānis Streičs, informē Kinoskolas pārstāvji. Sešu lekciju ciklā Jānis Streičs iepazīstinās ar savu izpratni par kinorežisora profesiju un dalīsies pieredzē ar tiem, kurus padziļināti interesē filmu veidošanas process. Ciklā paredzētas sešas lekcijas, tās notiks ceturtdienās plkst. 18.00 Kinoskolā, 13. janvāra ielā 33 (2.stāvs).
Kinoskolā notiks kinorežisora Jāņa Streiča lekciju cikls

Jānis Streičs komentē: "Šajā super īsajā kursā palīdzēšu apgūt kinovalodas ābeci, kas ir vienkārša un stabila kā alfabēta burti. Procesa sākumā jāizslēdz šīs mākslas dalīšanu atsevišķos posmos - režija, operatora darbs, scenārijs, montāža, skaņas noformējums. Kaut kinoindustrijā tā tam jābūt. Kino ābecē, kinomākslas plastikā un izjūtā tas viss ir kopā kā mūsu dzīvības garantā ūdenī, kura formula H2O ļautu to sadalīt atsevišķās daļās, bet tas vairs nebūs ūdens.

Kinomāksla ir realitātes modelēšanai ekrāna rāmjos. Un kā dažu minūšu etīdēs, tā lielās filmās tiek lietota vienota valoda. To apgūsim, kā skolnieki apgūst ābeci, kā aktieri mācās staigāt un runāt. Tā mācīsimies arī filmēt, kaut pie mūsu tehnikas iespējām katram šķiet, ka viņš to prot.

Līdz lielajai filmai nokļūt nesolu, jo tas nav manos spēkos, bet pamatu pamatus ar vingrinājumiem un etīdēm solos praktiski ierādīt, lai modinātu kāri katram tikt nākotnē pie lielās filmas."

Jānis Streičs

Kinorežisors, scenārists, aktieris, mākslinieks, Latvijas Zinātņu Akadēmijas Goda loceklis, Trīszvaigžņu ordeņa komandieris. Starptautisko balvu, to skaitā - Vatikāna prēmijas Beato Angeliko laureāts. Latvijas Zinātņu Akadēmijas Raiņa balvas laureāts, Latvijas valsts Ministru prezidenta balvas laureāts. Pildot dažādus pienākumus, piedalījies vairāk kā 30 ekrāna darbu veidošanā, starp tiem tautā iecienīto filmu: "Mans draugs nenopietns cilvēks", "Teātris", "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", "Cilvēka bērns", "Likteņdzirnas", "Rūdolfa mantojums" u.c. Autors.

Jānis Streičs ir dzimis 1936. gada 26. septembrī Preiļu pagastā. Mācījies par skolotāju, dienējis armijā, strādājis skolā, studējis teātra režiju Latvijas valsts konservatorijas Teātra fakultātē. Visu darba mūžu kopš 1963. gada veltījis kinomākslai, līdz 1991. gadam vienīgā Jāņa Streiča darba vieta bija Rīgas kinostudija. Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir brīvmākslinieks, Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedrs. Pēdējos gados pievērsies glezniecībai un rakstniecībai. Ar savām gleznām piedalās izstādēs. Izdevniecība Dienas grāmata gatavo izdošanai jau otro Jāņa Streiča grāmatu Tas garais Cilvēkbērna gads 1991. Pirmā Jāņa Streiča grāmata Lāga dvēseļu straumei piedzīvoja vairākas tirāžas.

Vadījis Latvijas Kinematogrāfistu savienību, Latgales kultūras biedrību savienību, Rīgas Latviešu biedrību. Ar lekcijām un rakstiem piedalās Latvijas Zinātņu akadēmijas Letonikas programmas īstenošanā un ir Daugavpils kultūras universitātes patrons.

Uz lekciju kursu pieteikties: kinoskola@kinoskola.lv

Vairāk informācijas: kinoskola@kinoskola.lv un www.kinoskola.lv

Nodibinājums Kinoskola ir nevalstiska organizācija, kas no 2009.gada darbojas audiovizuālas interešu izglītības jomā, sadarbojoties ar lektoriem – kino jomas profesionāļiem.

Foto: Jānis Streičs. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV