Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Vācijā iznācis tekstgrupas "Orbīta" dzejas krājums

EasyGet.lv, 22.03.2012. 19:36

Vācijā izdota apvienības "Orbīta" dzejas grāmata "Worüber schweigen Freunde" ("Par ko klusē draugi"), kas drīzumā parādīsies tirdzniecībā Vācijas grāmatnīcās, informē Zane Volkinšteine.
Vācijā iznācis tekstgrupas "Orbīta" dzejas krājums

Krājumu klajā laidusi "Edition-Bodoni" - neliela grāmatu izdevniecība Berlīnē, kas specializējusies dzejas, kā arī sabiedriski un vēsturiski nozīmīgām tēmām veltītu darbu izdošanā. Izdevniecība pazīstama ne vien ar biogrāfijām, memuāriem, pētījumiem un almanahiem, kas veltīti tādām ievērojamām personībām kā Heinrihs Heine, Zigmunds Freids u.c., bet arī ar izcilu drukas kvalitāti un poligrāfijas kultūru. Vairāk informācijas par izdevniecību rodams mājaslapā www.edition-bodoni.de.

Krājumā apkopoti "Orbītas" dalībnieku Sergeja Timofejeva, Artūra Puntes, Semjona Haņina, Vladimira Svetlova un Žorža Uallika darbi, ko vācu valodā atdzejojis dzejnieks, dziesminieks un tulkotājs Viktors Hofmans (Viktor Hoffmann).

Marta vidū dzejas krājums tika prezentēts Leipcigas grāmatu gadatirgū, kur "Orbītas" pārstāvji ar sevi iepazīstināja Vācijas publiku. Gadatirgus programmā tika iekļauti arī tekstgrupas dzejas performance Slow Show FM "Fact" teātra ("Theater. FACT") telpās. Lasījumu apmeklētāji augstu novērtēja Hofmana meistarīgos atdzejojumus, uzsvērdami, ka, tos klausoties, nerodas sajūta, ka tiek lasīts tulkojums, bet vācu valodā rakstīta oriģināldzeja.

"Mēs ar dzejas lasījumiem un performancēm esam uzstājušies daudzviet Vācijā – Hamburgā, Gerlicā, Berlīnē, Dortmundē, Noirupinā un citur. Šo gadu laikā Vācijā ir izveidojies mūsu cienītāju loks, kā arī mums bija iekrājušies daudzi vācu valodā atdzejotie darbi. "Orbītai" bija svarīgi šos ilgstošo kultūras sakaru rezultātus savākt vienuviet, un grāmatas izdošana ir labs veids, kā apkopot pieredzi," stāsta apvienības "Orbīta" pārstāvis Artūrs Punte. Dzejnieks piebilst, ka, viņaprāt, Vācija ir unikāla valsts, kas ne tikai interesējas par savas kultūras popularizēšanu ārzemēs, bet interesējas arī par citu valstu kultūru.

Apvienība „Orbīta" ir radoša krievu dzejnieku, mākslinieku, mūziķu, fotogrāfu un mediju mākslinieku apvienība, kas radusies 1999. gadā Rīgā. „Orbīta" izdevusi vairākus literāri mākslinieciskus izdevumus, kuros literatūra veido aktīvu dialogu un vizuālajām mākslām. Viens no 2009. gada izdevumiem - almanahs „Orbīta 5" – pārstāv dzejas un grafikas māksliniekus no Baltijas un ārpus tās. „Orbīta" vairākus gadus Rīgā rīkojusi starptautisku dzejas video un literatūras mediju mākslas festivālu „Word in Motion" (2001, 2003, 2007, 2011), izdevusi 2 diskus ar dzejas video klipiem (VHS 2001.gadā, DVD 2005. gadā), laidusi klajā bilingvālus (krievu-latviešu) dzejas krājumus, kā arī unikālu Latvijas mūsdienu krievu dzejas antoloģiju un citas grāmatas. „Orbīta" aktīvi piedalās Latvijas kultūras dzīvē un daudzos notikumos ārpus tās (Berlīnes poētiskā video festivālā „Zebra", Maskavas Dzejas biennālē, festivālā „Ars Poetica" Bratislavā, TARP Viļņā, Prāgas „Svet Knihy", Gēteborgas Starptauskajā grāmatu gadatirgū un citos). „Orbītas" rīkotie pasākumi un izdotie darbi ieguvuši dažādus apbalvojumus: Latvijas Rakstnieku savienības Literatūras gada balvu (2005), Dzejas dienu balvu (2007), Gada balva fotogrāfijā (2006) un balvu par labāko izstādi (2007), Gada balva par skaistāko grāmatu (2001), MAP grāmatu dizaina balvu (2009) un citas. Ar projekta darbību tuvāk iepazīties var mājas lapā www.orbita.lv.

Grāmata "Worüber schweigen Freunde" tapusi ar Latvijas Literatūras centra atbalstu.

"Orbītas" vizīti Leipcigā organizēja Latvijas Kultūras Ministrija.

Foto: Apvienība „Orbīta". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV