Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rakstniecības un mūzikas muzejs aicina uz sarunu par Jūliju Pētersonu

EasyGet.lv, 13.04.2012. 09:52

Trešdien, 18. aprīlī, plkst.17:30 Rakstniecības un mūzikas muzejā notiks sarīkojums "Jūlijs Pētersons. Tikai dramaturgs?", informē muzeja mājaslapas redaktore Maija Treile. Nesen muzejs iegādājies Jūlija Pētersona arhīvu, kas būs pamats sarunai par rakstnieku, viņa traģisko likteni, attiecībām ar laikabiedriem un viņa darbu aktualizācijas iespējām 21. gadsimta Latvijā.

Pasākumā farmācijas vēstures pētniece Baiba Mauriņa runās par farmaceita darbu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, ļaujot pietuvoties laikam, kad darbu Smiltenes aptiekā uzsāka nākamais dramaturgs. A. Upīša muzeja vadītāja Inese Kaire stāstīs par Pētersona attiecībām ar Andreju Upīti un abu draudzībai uzliktajiem pārbaudījumiem. Vēsturnieks Uldis Neiburgs iepazīstinās ar Jūlijam Pētersonam liktenīgo memorandu, ko rakstnieks kopā ar daudziem citiem sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem parakstīja vācu okupācijas laikā. Egils Šņore atklās, kas viņu pamudinājis radīt lugu "Spēlējam Jūliju Pētersonu". Savukārt RMM kolekciju kuratore Ilona Miezīte dalīsies pārdomās par to, kā rakstnieka dzīve atspoguļojas viņa dramaturģijā.

Jūlija Pētersona kolekcijā ir vērtīgas liecības – rokraksti, manuskripti, fotogrāfijas, dokumenti – gan par pašu rakstnieku, gan viņa laikabiedriem, kuru vidū ir tādas kultūrvēsturiski nozīmīgas personības kā Andrejs Upīts, Vilis Plūdons, Gustavs Žibalts u. c. Pasākuma vadītāja Māra Eņģele stāsta: „Sarīkojuma gaitā iepazīsimies ar vērtīgākiem jaunieguvumiem, kurus ikviens varēs apskatīt ekspresizstādē. Mēģināsim skaidrot vienu otru mīklu, ko uzdod jauniegūtais arhīvs, papildināsim priekšstatus par Jūliju Pētersonu un viņa laiku, domāsim par tādām vērtībām kā draudzība un stingra stāja laikmeta griežos. Aicinu ikvienu piedalīties sarunā!"

Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Sarīkojuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā "Kas muzejam vēderā?". Ieejas maksa sarīkojumā – Ls 1,50; pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums); maksa par nodarbību bērniem – Ls 1.

Papildu informācija: www.rmm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV