Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Šogad par labāko spēlfilmu atzīta "Golfa straume zem ledus kalna"

EasyGet.lv, 15.04.2012. 15:05

14. aprīlī kinoteātrī "Splendid Palace" (SP) un LTV 1 tiešraidē notika Latvijas Nacionālā kinofestivāla "Lielais Kristaps" (LK) noslēguma ceremonija, kurā piešķīra balvas pēdējo divarpus gadu laikā uzņemtajām un pabeigtajām labākajām filmām un kino profesionāļiem 23 nominācijās, indormē festivāla komunikācijas un mediju projektu vadītāja Marta Romanova.
Šogad par labāko spēlfilmu atzīta "Golfa straume zem ledus kalna"

"Lielo Kristapu" par mūža ieguldījumu Latvijas kinomākslā šogad saņēma režisors un scenārists Aivars Freimanis, kurš veidojis filmas "Puika", "Ābols upē", "Dzīvīte", "Ligzda" un vairāk nekā 100 dokumentālās filmas un kinožurnālus.

Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu žūrija atzina filmu "Golfa straume zem ledus kalna" (rež. Jevgeņijs Paškēvičs, studija "Nida filma"). Latvijas Krievijas kopproducētā filma bija nominēta desmit kategorijās, no kurām piecās ieguva latviešu kino augstāko apbalvojumu – filmas režisors Jevgeņijs Paškēvičs atzīts par labāko spēlfilmu režisoru, filmas operators Gints Bērziņš – par labāko spēlfilmu operatoru (arī filmai Amaya), kategorijā "Labākais mākslinieks" par laureātiem kļuva šīs filmas mākslinieki Jurģis Krāsons un Pāvels Parhomenko, bet kategorijā "Labākais skaņu režisors" balvu saņēma Anrijs Krenbergs. "Golfa straume zem ledus kalna" ir stāsts par Lilitu, kura nav radīta no Ādama ribas, viņa iegūst visus vīriešus – 1664. gadā Eiropā, 1883. gadā Krievijā, 1990. gadā Latvijā.

"Lielo Kristapu nominācijā" "Labākā īsmetrāžas spēlfilma" saņēma režisoru Ivo Brieža un Māras Ķimeles eksperimentālā filma "Filma" (studija "Mistrus Media"). "Filmā" trīs jauni vīrieši vientuļā mājā cer nedēļas laikā uzņemt filmu, kas tos padarīs slavenus. Un īsts līķis kadrā ir lielisks filmas sākums.

Ivara Zviedra un Ineses Kļavas plaši un skaļi izskanējušais darbs "Dokumentālists" nosaukts par pēdējo divarpus gadu labāko latviešu pilnmetrāžas dokumentālo filmu. Stāstā ir Viņš un Viņa – dokumentālists un filmas varone; šajā attiecību drāmā viss ir pa īstam, no lāstiem līdz salauztai sirdij. Studija "VFS Films". "Dokumentālists" saņēma arī skatītāju balsojuma balvu.

Savukārt "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākā dokumentālā filma līdz 65 min" ieguva režisora Roberta Rubīna darbs "Kā tev klājas, Rūdolf Ming?". Jura Podnieka studijas veikums jau izrādīts vairākos starptautiskos festivālos, kuros tas saņēmis augstākos apbalvojumus un atzinības. Rūdolfam Mingam filmā ir 13 gadu, viņš ar flomāsteriem uz pauspapīra zīmē šausmu filmas un pats tās demonstrējot ieskaņo briesmīgā balsī.

Labākā animācijas filma ir "Norīt Krupi" (studija "Rija"). Tās režisors Jurģis Krāsons par šo darbu arī saņēma "Lielo Kristapu" nominācijā "Labākais animācijas filmu režisors". "Norīt Krupi" stāstā runa ir par apaļiem intelektuāļiem un kantainiem praktiķiem: apaļo intelektuāļu veiksmes pamats ir spēja norīt krupi, un reiz to uzzināja viens kantainais praktiķis... "Labākais animācijas filmas mākslinieks" ir Reinis Pētersons par darbu "Kā Lupatiņi mazgājās".

Par labāko debijas filmu – kategorija, kurā šogad bija īpaši spēcīga konkurence – nosaukta Reiņa Pētersona animācijas filmiņa "Ursus". Tajā lācis strādā cirkā par akrobātu-motociklistu, bet ilgojas pēc mežonīgās dabas. Kādu dienu viņš nolemj visu pamest un doties piepildīt savu sapni.

Profesionālajās nominācijas par labāko scenāristu žūrija atzinusi Ēriku Lānsu ("Stacija "Latvieši". 1937"), par labāko aktrisi galvenajā lomā nosaukta Iveta Pole ("Kolka Cool"), bet par labākajiem aktieriem galvenajā lomā atzīti divi – mūžībā aizgājušais Romualds Ancāns par tēlojumu "Rūdolfa mantojumā" un Andris Keišs par lomu filmā "Seržanta Lapiņa atgriešanās".

"Lielo Kristapu" nominācijā "Labākā aktrise otrā plāna lomā" ieguva Venta Vecumniece ("Rūdolfa mantojums"), savukārt par labāko otrā plāna aktieri nosaukts Aigars Apinis ("Kolka Cool").

Labākā dokumentālās filmas režisore ir Ilona Brūvere par darbu "Versija Vera", kā arī šīs filmas operatore Elīna Bandēna saņēma "Lielo Kristapu" kategorijā "Labākais dokumentālās filmas operators". Labākie montāžas režisori ir Juris Poškus un Liene Bāliņa – fima "Kolka Cool".

"Labākais mūzikas autors" ir Ivars Makstnieks, kurš "Lielo Kristapu" saņēma par darbu filmā "Pretrunīgā vēsture". Savukārt kategorijā "Labākā grima māksliniece" par laureāti kļuva Dzintra Bijubena, bet kategorijā "labākā kostīmu māksliniece" - Sandra Sila. Abas mākslinieces balvu saņēmušas par filmām "Rūdolfa mantojums" un "Dancis pa trim".

Svētdien, 15. aprīlī, apbalvotās filmas visas dienas garumā izrādīs k/t "Splendid Palace", bet no 16. aprīļa vairāk nekā 20 jaunākās latviešu dokumentālās, spēlfilmas un arī animācijas filmas varēs noskatīties Lattelecom televīzijas virtuālajā videonomā. Festivāla filmas līdz pat jūnijam turpinās izrādīt arī Latvijas reģionos – kopā vairāk nekā divdesmit pilsētās. Reģionālā programma pieejama šeit – http://lielaiskristaps.org/programma/.

Par godu festivāla 25. jubilejas reizei, Latvijas kino augstākais apbalvojums šogad ieguvis jaunu veidolu – ierastā bronzas statuete ir pārtapusi par mūsdienīgas formas tēlniecības mākslas darbu ar "Lielā Kristapa" siluetu. Balvas idejas autors ir mākslinieks Mārtiņš Milbrets, bet to bronzā atveidojis tēlnieks Kārlis Alainis.

Festivālam tika pieteiktas vairāk nekā 80 filmas, no kurām konkursā iekļuva 40. Pirmo reizi festivāla vēsturē kino darbus vērtēja pēc jaunas divpakāpju sistēmas – sākumā darbus izskatīja un nominācijām izvirzīja kino profesionāļu organizācijas (Latvijas Kinoproducentu asociācija, Kinooperatoru ģilde, Filmu mākslinieku ģilde, FIPRESCI Latvija) un to veidotas ekspertu grupas. Katra grupa darbus vērtēja savā profesionālajā jomā, piemēram, režisori analizēja režiju un aktieru veikumu. Otrajā posmā, festivāla laikā, žūrija noteica, kuras no ekspertu nominētajām filmām un kino profesionāļiem saņems galveno balvu.

"Lielā Kristapa" šīgada konkursa žūrijā bija: Ilona Bičevska (Latvijas Kinoproducentu asociācija), Jānis Putniņš, režisors, Latvijas Kinematogrāfistu savienības (LKS) pārstāvis, Regīna Razuma, teātra un kino aktrise, LKS pārstāve, Ivars Seleckis, režisors un operators, Eiropas Kino akadēmijas loceklis, LKS valdes loceklis, Kaspars Braķis, operators, Latvijas Kinooperatoru ģildes pārstāvis, Askolds Saulītis, režisors, LKS pārstāvis, Anita Uzulniece, kinokritiķe, starptautiskās kritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas pārstāve, Dāvis Stalts, Saeimas deputāts, Almers Ludviks, festivāla atbalstītāja "Rīgas Nami" valdes loceklis.

Festivālu rīko "Latvijas Kinematogrāfistu Savienība" sadarbībā ar SIA "Rīgas Nami".

Plašāk par LK programmu Rīgā un reģionos var uzzināt mājaslapās www.lielaiskristaps.org.

Foto: Kadrs no filmas "Golfa straume zem ledus kalna". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV