Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Aicina aplūkot Jura Alunāna dzeju kladi

EasyGet.lv, 27.04.2012. 14:42

Par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai tikai vienu dienu, 4. maijā, Rakstniecības un mūzikas muzejā varēs aplūkot unikālu rokrakstu – Jura Alunāna dzeju kladi, informē muzeja mājaslapas redaktore Maija Treile. Plkst. 12:00 un 15:00 RMM kolekciju kuratore Ilona Miezīte komentēs rokrakstu ar priekšlasījumu "Jura Alunāna dzeju klade RMM krājumā".
Aicina aplūkot Jura Alunāna dzeju kladi

No latviešu rakstnieku pirmajām paaudzēm saglabājies maz oriģinālmanuskriptu, tādēļ šai, ārēji necilajai, kladei ir liela kultūrvēsturiska vērtība. Līdz mūsdienām saglabājušās tikai divas Jura Alunāna dzejoļu klades autora rokrakstā. Viena šobrīd atrodas Latvijas Universitātes Zinātniskās bibliotēkas Retumu nodaļā. Otra – Rakstniecības un mūzikas muzejā. Rokraksts tapis 19. gadsimta 50. – 60. gados. Klades saturu veido gan dzejoļi, kurus Alunāns publicējis Dziesmiņu pirmizdevumā (1856), gan citas dzejas. Pārsvarā tie ir vācu dzejnieku (Gētes, Šillera, Hervega u.c.) darbu atdzejojumi, bet atrodami arī Alunāna oriģināldzejoļi.

Jura Alunāna "Dziesmiņas" ir latviešu dzejas fundaments, kas pierādīja, ka latviešu valodā tikpat labi kā citu kultūrtautu valodās iespējams izteikt domas, jūtas un idejas, kā arī pavēra jaunas latviešu valodas attīstības iespējas gan leksiskā, gan gramatiskā ziņā. Juris Alunāns ieviesis tādus vārdus kā „ideja", „demokrātija", „vienība", „dzimtene".

Tādēļ RMM sadarbībā ar Rīgas Latviešu biedrību, Ādolfa Alunāna memoriālo muzeju, Valsts valodas centru, Valsts valodas komisiju 13. maijā, Jura Alunāna dzimšanas dienā, ievieš tradīciju svinēt Valsts valodas dienu. Šogad 13. maijā no plkst. 12:00 līdz 15:00 Ādolfa Alunāna memoriālajā muzejā (Jelgavā, Filozofu ielā 3) notiks "Valodas svinēšana", kurā Latvijas valsts valodu varēs iepazīt dažādās spēlēs un atrakcijās. 13. maijā tiks apbalvoti arī konkursa "Valodas svinēšana" laureāti. Konkursam atsūtītas 237 darbi par latviešu valodas rašanos un dzīvesgājumu. Balsošana konkursa mājas lapā http://rmm.lv/konkurss/ turpināsies vēl līdz 7. maijam.

4. maijā ieeja muzejā – bez maskas.

Rakstniecības un mūzikas muzejs atrodas Rīgā, Pils laukumā 2. Darba laiks no plkst. 11:00 līdz 18:00.

Papildu informācija: www.rmm.lv

Foto: Latviešu nacionālās dzejas pamatlicējs, publicists un valodnieks Juris Alunāns. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV