Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Aicina iepazīt muzikālo Mediņu dzimtu

EasyGet.lv, 09.05.2012. 09:26

Trešdien, 16. maijā, plkst. 17:30 Rakstniecības un mūzikas muzeja sarīkojumā "Nevaru ciest neaprakstītu nošpapīru" varēs iepazīt muzikālās Mediņu dzimtas vēsturi, sākot no 19. gadsimta 70. gadiem, informē muzeja mājaslapas redaktore Maija Treile.

Pasākuma centrā būs trīs brāļi – Jānis, Jāzeps un Jēkabs Mediņi, kuri daudzpusīgi veidojuši un attīstījuši muzikālo dzīvi Latvijā, sākot ar komponista, diriģenta un atskaņotājmākslinieka darbu līdz pedagoga un organizatora veikumam. Vārdi „Nevaru ciest neaprakstītu nošpapīru" pieder Jānim Mediņam, komponistam, kas rakstīja daudz, ātri un vienlaikus – mākslinieciski spilgti. Taču tie raksturo arī visas dzimtas aktīvo darbību.

Sarīkojumā varēs iepazīties ar bagātīgu fotomateriālu un audioierakstu klāstu no muzeja krātuves un Jēkaba Mediņa privātā arhīva. Rādīs unikālus kinodokumentus – daļu no 1941. gadā veidotās dokumentālās filmas Pretim saulei ar Jāni Mediņu pie klavierēm un Radiofona orķestra diriģenta pults, kadrus no Jēkaba Mediņa pedagoga darbības un jubilejām, kā arī 1965. gadā tapušo kinožurnālu Māksla, kurā redzams, kā trimdinieks Jānis Mediņš pirmo un pēdējo reizi viesojās dzimtenē. Ekspresizstādē varēs aplūkot dažas piemiņas lietas, tostarp abus pasaules karus pārdzīvojušo Jēkaba Mediņa vijoli.

Sarīkojumā piedalīsies Jēkaba Mediņa mazmazbērni – gleznotāja Alise Mediņa, kuras gleznu projekcijas būs skatāmas pasākumā, un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš, kurš atskaņos marimbas solo.

Muzicēs J. Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas un Pārdaugavas mūzikas skolas audzēkņi – Brāļu Mediņu jauno pianistu konkursa šī gada laureāti, E. Dārziņa Mūzikas vidusskolas klarnetists Ričards Lapiņš, JVLMA maģistrante, dziedātāja Diāna Silova. Klavierpavadījumu atskaņos Ieva Kļaviņa.

Sarīkojumu vadīs Rūta Līcīte, RMM.

­­­­­­Pasākumi Rakstniecības un mūzikas muzejā, Rīgā, Pils laukumā 2, notiek katru trešdienu plkst. 17:30. Pasākuma laikā (no plkst. 17:30 līdz 19:00) bērniem būs iespēja piedalīties muzeja nodarbībā.

Ieejas maksa pasākumā Ls 1,50, pensionāriem, studentiem un skolēniem – Ls 1 (cenā iekļauts izstāžu apmeklējums). Maksa par bērnu nodarbību – Ls 1.

Papildu informācija: www.rmm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV