Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Tuvojas kino projekta "15 stāsti par jauno" nacionālā pirmizrāde

EasyGet.lv, 11.05.2012. 10:38

Sestdien, 12.maijā, plkst. 18:00 kinoteātrī Splendid Palace Rīgas pirmo Freedom Film festivālu atklās dokumentālā kino projekts "15 stāsti par jauno|" (15YBY), informē projekta sabiedrisko attiecību konsultante Eva Mežīte. Piecpadsmit jauni un talantīgi režisori no piecpadsmit bijušajām PSRS republikām apvienojušies un radījuši 15 īsfilmas ar mērķi portretēt savu paaudzi, līdzcilvēkus, profesionālās attiecības, draudzību un mīlestību. Katrs režisors neatkarīgi varēja izvēlēties stāstu un varoni, kas, viņaprāt, visspēcīgāk atklāj aktuālākos jautājumus jaunu cilvēku dzīvē šajās no jauna dzimušajās valstīs.
Tuvojas kino projekta "15 stāsti par jauno" nacionālā pirmizrāde

15 YBY ir vērienīgākais šo valstu kino kopprojekts pēdējo 20 gadu laikā. Sestdien pēc nacionālās pirmizrādes klātesošie varēs tikties ar gandrīz visiem īsfilmu režisoriem, kuri Rīga būs ieradušies no tādām valstīm kā Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Kirgizstāna, Krievija, Moldova, Ukraina, Uzbekistāna u.c. Biļetes uz festivāla atklāšanu un citām Freedom Film filmām nopērkamas k/t Splendid Palace un visās Biļešu servisa kasēs. Filmas būs oriģinālvalodā ar tulkojumu krievu, angļu un latviešu valodā.

Vizītes laikā Rīgā 14. maijā plkst. 12.30, 15YBY režisori un projekta autori žurnālista Sandija Semjonova vadībā rīkos diskusiju par tēmu "Būt jaunam 15 jaunās valstīs", lai dalītos ar savas paaudzes unikālo pieredzi - piedzimt Padomju Savienībā, taču uzaugt neatkarīgā valstī. Diskusijā var piedalīties ikviens - tā notiks Samsung Smart TV mājā, parkā Esplanāde, kā arī tiks translēta tiešraidē www.diena.lv/diena-tv. Vizītes laikā režisoriem paredzēts arī velo izbrauciens galvaspilsētā kopā ar Rīgas domes pārstāvjiem un dažādu valstu vēstniekiem, kā arī 15YBY izrādīšana Siguldā.

15YBY pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras TV kanālā Arte France un Arte Germany. Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, savukārt maija beigās to prezentēs Kannu kinofestivālā DOC CORNER ietvaros.

*Citāts no filmas "Aidai", režisors Jerlans Nurmukhambetovs no Kazahstānas.

"Aida, saule mana! Tu veries pār kazahu plašajām prērijām, vasaras ganībām. Šajās prērijās aizsākusies kazahu nomadu vēsture." Tā sākas režisora Jerlana Narmukhambetova vizuālais un dzejiskais veltījums savai meitiņai Aidai. Rādot dzimtās zemes plašumus, tēvs ved meiteni uz Astanu. "Šī pilsēta ir tava..., to ceļ tavai nākotnei..., to sāka celt tikai pirms kādiem 10 - 12 gadiem. Tā ir Eirāzijas sirds." Kur Aida uzaugs? Plašu prēriju vai ultramodernas pilsētas ieskauta?

Vairāk par filmām un to autoriem var uzzināt interneta platformā www.15yby.com, kur var iepazīties gan ar īsfilmu anotācijām, autoriem un viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, gan arī ar video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15 YBY Latvijas pirmizrādi atbalsta - Sorosa Fonds Latvija, Konrāda Adenauera fonds, aģentūra Deep White, Latvijas Televīzija, laikraksti Diena, Chas un Subbota, kā arī Draugiem.lv, Tvnet.lv, Inbox.lv un tipogrāfija Olderi un saldējums Premium.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV