Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

15YBY pirmā īsfilma iekļūst Lielbritānijas dokumentālo filmu festivāla konkursa programmā

EasyGet.lv, 15.06.2012. 12:25

Šodien, 15. jūnijā, Šefīldas Starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā Lielbritānijas pirmizrādi piedzīvos Latvijas – Francijas kino kopprojekts "15 stāsti par jauno" (15YBY), informē Eva Mežīte. Festivāla konkursa programmā ir iekļauta projekta pirmā īsfilma "Ala-Too", kas ir Kirgizstānas Republikas režisora Čingiza Narinova (Chingiz Narynov) stāsts par valsts galvaspilsētas Biškekas centrālo laukumu. Vietu, kurā var sastapt gan militāro sardzi, gan pa kādam steidzīgam tirgonim un bezrūpīgai ģimenei, un vietu, kurā notiek visi nacionāli nozīmīgākie pasākumi. To vidū arī valsts apvērsumi ik pēc pieciem gadiem, kuros cerības uz labāku dzīvi tiek nokautas. Citkārt arī tiešā nozīmē.
15YBY pirmā īsfilma iekļūst Lielbritānijas dokumentālo filmu festivāla konkursa programmā

Čingizs Narinovs ir viens no daudzsološākajiem jaunās Kirgizstānas Republikas kinorežisoriem. Papildus mācībām Kirgizstānā, viņš kino mākslu ir apguvis arī Krievijā un ASV. Kopš 2008. gada viņa filmogrāfiju veido trīs filmas, no kurām pēdējā ir viena no 15YBY īsfilmām "Ala-Too" jeb "Laukums." Filmas operators ir Talgats Beriko (Талгат Берико), bet mūzikas autori ir latviešu mūziķis Jānis Holšteins – Upmanis (Goran Gora) un Ulans Moldousupovs (Улан Молдоусупов). Plašāk par autoru un filmu - http://15yby.com/#/en/directors/kyrgyzstan.

Dokumentālo kino projektu 15YBY veido 15 īsfilmas, kuras radījuši 15 režisori no bijušajām padomju republikām. Līdz šim lielākā šo valstu kino kopprojekta idejas autore ir producente Ilona Bičevska no Latvijas.

15 YBY režisori pārstāv Latviju, Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu, Baltkrieviju, Gruziju, Armēniju, Moldovu, Azerbaidžānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu, Kazahstānu, Uzbekistānu un Tadžikistānu.

Projektam ir radīta plaša profila interneta platforma www.15yby.com, kur var iepazīties ar īsfilmu anotācijām, autoriem, viņu padomju laika atmiņām, kas apkopotas īsā animācijā, kā arī video stāstiem par katru valsti, tās vēsturi, kino, popu, vietējiem stāriem, diktatoriem un citām būtiskām lietām un notikumiem.

15YBY pirmo reizi tika izrādīts nozares profesionāļiem šī gada februārī prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī Eiropas vadošajā kultūras TV kanālā Arte France un Arte Germany. Projekts prezentēts arī Ukrainas kinofestivālā Docudays, Kannu kinofestivālā DOC CORNER ietvaros, bet savu nacionālo pirmizrādi tas piedzīvoja maijā Rīgas Freedom Film festivālā. Rudenī visas īsfilmas varēs redzēt arī Latvijas kinoteātros.

Foto: Kadrs no īsfilmas "Ala-Too". Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV