Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

"Muzeju nakts" apmeklētība turpina palielināties

EasyGet.lv, 22.05.2012. 16:22

Šogad "Muzeju nakts" apmeklētība muzejos bijusi vēl lielāka nekā pagājušajā gadā - muzejos reģistrēti vairāk kā 280 000 apmeklējumi, kas ir aptuveni par 9000 vairāk nekā 2011. gadā, informē Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Annija Senakola. Tomēr akcijas dalībnieku skaits ir bijis daudz lielāks, jo cilvēki "Muzeju naktī" iepazina ne tikai muzejus, bet aktīvi apmeklēja arī dažādas kultūras iestādes, uzņēmumus un valsts pārvaldes institūcijas, kas piedalījās šajā muzeju akcijā.
"Muzeju nakts" apmeklētība turpina palielināties

Šogad "Muzeju naktī" 19.maijā piedalījās vairāk kā 130 muzeju, kas ir gandrīz par 30 muzejiem vairāk nekā aizvadītajā gadā. Muzeju darbinieki atzīst, ka "Muzeju nakts" aizritējusi bez starpgadījumiem. Apmeklētāju spektrs bijis visplašākais, to vidū bijuši ļoti daudz jauniešu un ģimenes ar bērniem. Tāpat novērots, ka pasākumus aktīvi apmeklējuši arī ārzemju viesi.

"Arvien lielāku apmeklētāju ievērību gūst nelielie muzeji un muzeji ārpus Rīgas centra, kas apmeklētības ziņā nevar līdzināties lielajiem muzejiem, toties tie daudz lielākā mērā spēj uzrunāt un iesaistīt katru "Muzeju nakts" viesi. Savukārt lielas rindas bija vērojamas vietās, kuru apmeklējums "Muzeju naktī" bija ekskluzīva iespēja - Ministru Kabinets, Saeima, Prezidenta Pils," par novērojumiem un secinājumiem stāsta Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Vislielākā apmeklētība bijusi Rīgas muzejos - gandrīz 170 000 apmeklējumu. Latvijas Kara muzejam izdevies uzņemt vairāk kā 23 tūkstošus viesu, ļoti iecienīts bijis Rīgas Motormuzejs - 13 tūkstoši apmeklējumu, taču ne mazāku interesi raisījuši arī Mākslas muzejs "Arsenāls", Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, kuros apmeklējumu skaits pārsniedzis 10 tūkstošus.

"Apmeklētības dinamika Rīgas muzejos liecina, ka cilvēki ir iedziļinājušies muzeju piedāvātajās programmās un viņu izvēle bijusi visai mērķtiecīga. Lielu interesi kā vienmēr raisījuši muzeji ar apjomīgām ekspozīcijām, piemēram, Latvijas Dabas muzejs, P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, " komentē Jānis Garjāns.

Šogad, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, lielāka bijusi muzeju apmeklētība visos Latvijas novados ārpus Rīgas.

Pierīgas muzeju apmeklējumu skaits ir 17 tūkstoši. Popularitātes ziņā visiecienītākais bijis Turaidas muzejrezervāts, kurā "Muzeju nakts" izbaudījuši vairāk kā 10 tūkstoši apmeklētāju.

Ievērojami augusi Vidzemes muzeju apmeklētība - šajā gadā krietni pārsniedzot 38 tūkstošus. Vienlīdz populāri bijuši gan Cēsu, gan Valmieras muzejs, kuros iegriezās aptuveni 9 tūkstoši viesu.

Kurzemes pusē visapmeklētākais bijis Liepājas muzejs - aptuveni 9 tūkstoši apmeklējumu -un Tukuma muzejs, ar savu daudzveidīgo piedāvājumu piesaistot vairāk kā 6 tūkstošu apmeklētāju interesi.

Zemgalē reģistrēti aptuveni 17 tūkstoši apmeklējumu. Visvairāk darba bijis Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem, uzņemot 4,5 tūkstošus viesu, savukārt Latvijas Dzelzceļa muzeja Jelgavas filiālē un Bauskas pils muzejā viesojās 2,5 tūkstoši apmeklētāju.

Latgales muzejos apmeklējumu skaits ir pietuvojies 10 tūkstošiem. Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā reģistrēti vairāk kā 3 tūkstoši apmeklējumu, savukārt Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē un Krāslavas vēstures un mākslas muzejā - vairāk kā 1,5 tūkstoši.

Ļoti daudz cilvēku apmeklēja valsts institūcijas, kas līdzdarbojās "Muzeju nakts" programmā. Savukārt īpašu noskaņu "Muzeju naktij" radīja akcijas sadarbības partneru - koncertorganizāciju un teātru - piedāvājums.

Akcijas koordinatori - Kultūras ministrija, kultūras ministres Žanetas Jaunzemes - Grendes vārdā, un ICOM Latvijas Nacionālā komiteja - pateicas muzejiem, visiem akcijas atbalstītājiem un dalībniekiem par šiem kultūras svētkiem un kopīgiem spēkiem radīto "Muzeju nakts" neatkārtojamo gaisotni.

Foto no muzeja nakts aicinām aplūkot šeit.

Foto: Rīgas Kinomuzejs Muzeju naktī. Foto (c) Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV