Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Otto Zitmanis atklās personālizstādi „Pusnakts zupa ar dāmu un sarkano kaķi"

EasyGet.lv, 10.07.2012. 13:00

No 16. jūlija galerijā Istaba būs skatāma ekspresīvā gleznotāja Otto Zitmaņa personālizstāde „Pusnakts zupa ar dāmu un sarkano kaķi". Tā piedāvās ne mazāk ekspresīvu un absolūti „zitmanisku" mākslinieka sacerētu stāstu, kas radīts speciāli izstādei un iesākumā tapis kā literārs darbs paša autora vajadzībām, – taču skatītājiem šobrīd tiek piedāvāts aplūkošanai gleznās, kas uztveramas kā atsevišķi zīmīgi stāsta stopkadri un darbojas kā stāsts un noslēdzoša vērtība protams arī katrs pats par sevi, bez vajadzības zināt kopējo sižetu.
Otto Zitmanis atklās personālizstādi „Pusnakts zupa ar dāmu un sarkano kaķi"

Gleznas nolasāmā secībā attaino stāstu, kas skaisti aizsākas saulainā pilsētiņā okeāna krastā, kur laimes pielietu laiku pavada ieceļojis un iedzīvojies kāds iemīlējies jaunais pāris. Tiek baudīta dzīve, mīla un vīns. Līdz ar izsmalcinātām jūras veltēm reiz kāda sestdienas rīta agrumā vietējā tirgū tiek iegādāts sarkans kaķītis, šīs mīlas idilles liecinieks... Taču Zitmanis nebūtu Zitmanis, ja stāstā neieviestu spēji dramatiskus, dinamiskus pagriezienus, dvēseles mokas, brutālas ainiņas sadzīviskos apstākļos... Tapēc – gan laimīgais vīrs iet bojā nelaimes gadījumā, gan par atraitni kļuvusī sieva lēnā garā jūk prātā, gan nabaga sarkanais kaķītis tiek notiesāts vakariņās, gan notiek vēl šis tas Zitmaņa ievērības cienīgs, kas nu redzams „apstādināts" gleznās.

Stāsts Otto Zitmaņa darbos bijis lasāms vienmēr. Vai nu kaut kas ir tikko noticis, notiek, vai tūlīt laikam notiks... Un tā, ka skatītājam vienmēr ira bišķiņ bailīgi. Te gribas pieminēt krievu slaveno teicienu „Boitsja, značit uvažajet" (Baidās, tātad ciena). Un Zitmani nevar necienīt par viņa bezkompromisu talantu, neizlikšanos, godīgumu mākslā, asprātību, ironiju, personības spilgtumu, brīvību, ekspresiju, profesionalitāti. Tas izvirzījis viņu par vienu no spožākajiem sava laika gleznotājiem.

Otto Zitmaņa personālizstāde „Pusnakts zupa ar dāmu un sarkano kaķi" galerijā Istaba skatāma līdz 8. septembrim.

www.ottozitmanis.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV