Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Tekstgrupa "Orbīta" aicina uz multimediālu dzejas izstādi

EasyGet.lv, 14.09.2012. 11:10

"Dzejas dienu" programmā iekļauta multimediāla vienas dienas izstāde "Rīgas dzejas karte", ko rīko tekstgrupa "Orbīta".
Tekstgrupa "Orbīta" aicina uz multimediālu dzejas izstādi

"Rīgas dzejas kartes" pilotpasākums notiks tipiskā Rīgas centra daudzistabu dzīvoklī, un tas iecerēts kā vienas dienas izstāde, kas atsauc atmiņā kādreiz tik iecienīto "kvarķirņiku" koncertu formātu. Izstādē būs aplūkojami pieci multimediāli darbi, kurus vieno ģeogrāfiskā piesaiste konkrētām Rīgas vietām, kā arī dzejas tekstu sintēze ar citiem medijiem – piemēram, ar performanci, fotogrāfiju vai video. Vladimira Jakušonoka "Ugunsgrēks bibliotēkā" ir spontānas performances dokumentācija kādā pamestas Bolderājas rūpnīcas bibliotēkā, savukārt Jeļenas Glazovas "Furniture Karaoke" ir interaktīva videoinstalācija, kas balstīta uz hiperbolizētām atmiņām par bērnību Sarkandaugavā. Aleksandrs Zapoļs un Vladimirs Svetlovs piedāvā fotogrāfiju sēriju "Telpa uz laiku jeb Laiku topoloģija: 1. Stūri top par centriem", kur aplūkota mūsdienu tendence ielu stūrus pārdēvēt par centriem – ja agrāk satikšanās tika runātas uz ielu stūriem, tagad tiekamies pie tirdzniecības un ofisu centriem.

Sergeja Timofejeva "Maiznīcas rēgs" ir aromātiska instalācija, veltīta kādreizējai maiznīcai uz Šarlotes un Miera ielu krustojuma. Nu ceptuve kļuvusi par sava veida pilsētas spoku un par sevi atgādina vienīgi ar mūsu atmiņās pastāvošu smaržu. Artūra Puntes un Lindas Leimanes veidotais darbs "Tallinas iela" ir video dokumentācija perfomancei, kurā ielas trokšņi tiek burtiskā veidā pārcelti mūzikā un kalpo par skaņas pavadījumu Tallinas ielai veltītā dzejolī.

"Rīgas dzejas karte" ir pilotprojekts tāda paša nosaukuma vairāku pasākumu sērijai, kas iekļauta "Rīga - 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta" programmā. Pasākumu cikls vainogies ar multimediālu, interaktīvu Rīgas karti, kas sniegs alternatīvus pilsētas apzināšanās maršrutus un kurā būs atzīmētas apdzejotas vietas, kā arī būs iespēja iepazīties ar vairākiem desmitiem dažādu žanru mākslas darbiem.

Pirmo piecu darbu izstādīšanas mērķis ir uzrunāt citus Latvijas māksliniekus un dzejniekus, kas varētu iesaistīties projektā un tuvākajos gados topošo karti papildināt ar jaunām idejām.

Pasākumā notiks arī trīs prezentācijas, kurās "Laikmetīgās mākslas centra" direktore Solvita Krese, dzejniece Ērika Bērziņa un dzejnieks Dmitrijs Sumarokovs stāstīs par līdzšinējo poētiskās kartogrāfijas pieredzi Rīgā – tajā skaitā arī mākslinieku grupas NSRD veiktajiem maršrutiem, Bolderājas grupas radošajām praksēm un tradicionālajiem "Dzejas dienu" ceļojumiem ar dzejniekiem, kurus ik gadu rīko Ērika Bērziņa.

Izstāde apskatāma svētdien, 16. septembrī, no plkst. 16.00 līdz 21.00. Adrese: Bruņinieku 22-7 (ieeja no Tērbatas ielas).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV