Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

"Jasmīns. Pārdaugava" Nacionālajā teātrī

Agnese Dzene, 25.09.2012. 10:05

Trīs stundas un četrdesmit minūtes. Iespējams, ka izrādes garuma dēļ daudzi, kas to labprāt redzētu, vienkārši atmet ar roku – nevarēs taču tik ilgi nosēdēt. Arī pašai izrādes ilgums lika aizdomāties par to, vai darba dienas vakarā esmu gatava veltīt teātrim nepilnas četras stundas. Tomēr jāatzīst – tās paskrēja nemanot. Ne tik daudz elpu aizraujoša sižeta un notikumu dēļ, kas risinājās uz skatuves, bet drīzāk – cik veiksmīgi tas viss tika sadalīts. Ne cēlieni par gariem, ne starpbrīži. Jāuzteic Nacionālais teātris par to, ka, sagaidot jauno sezonu, saviem skatītājiem tas bija sagādājis teātra avīzi. Tiem, kam starpbrīžos negaršo krēmšnite, bet šampanieti nedrīkst, laiku veiksmīgi kavē avīzes intervijas ar jauniestudējumu un lugu autoriem.
"Jasmīns. Pārdaugava" Nacionālajā teātrī

Galerijas:

Kino eksperts Viktors Freibergs savās lekcijās vienmēr uzsvēra, ka starp teātri un skatītāju pastāv daudz lielāka siena un nošķirtība, nekā starp kino un zālē sēdošo. Tam gan es nepiekritu, jo uzskatu, ka spēcīga, emocionāla izrāde tikpat labi nojauc robežu, cik kino. Robežas bija šīs izrādes galvenais instruments no scenogrāfijas viedokļa. Skatītājam kā garāmgājējam no ielas ir iespēja ielūkoties Pārdaugavas nama gaišajos logos un kļūt par notikumu aculiecinieku. Bet klāt neesot. Tikai tā – no malas. Šāds stils strikti novilka robežu – jūs sēžat tur, zālē, mēs te, uz skatuves, spēlējam teātri. Varētu pat teikt, ka priecīgi satraucoši bija tie mirkļi, kad izrādes varoņi izgāja ārpus mājas un panāca tuvāk pie skatītāja. Viņi vairs neslēpās aiz lielajām dekorācijām, sienām un logiem, bet bija tuvu un īsti.

Izrāde lieliski atklāj racionāla prāta noderību un pierāda, cik pēkšņas emocijas un jūtas var būt liekas. Katram mums dzīvē gadās kāds viedāks padomdevējs, kurš saka – nepieņem lēmumus mirkļa un emociju iespaidā. Domā ar galvu. Bet mēs pie sevis burkšķam, ka sirds taču ir tā, kas visu priekšā pareizi pasaka, sirds nekad nemelo un tā tālāk. Diemžēl gandrīz vienmēr izrādās, ka vairāk vajag domāt, tad var arī atļauties just.

Izrādes aprakstā rakstīts: Jasmīne ar vīru un vecmāmiņu dzimtas māju tuvējā Pārdaugavā apdzīvo trijatā, cīnoties ar visu, ar ko nu jaunai ģimenei mūsdienu Latvijā nākas cīnīties – nodokļu piedzinējiem, darba devējiem, kredītu apmaksu. Kā tajā visā nosargāt mīlestību un dzīvesprieku? Iepriekšējā rindkopā minētā nosacījuma neievērošanas dēļ vienīgais, ko izrādes galvenie varoņi – Jasmīne un Artis beigās iegūst, ir nauda, lai nosargātu dzimtas māju. Taču diez vai no tās ir kāda jēga, kad paši jau piebeiguši savu mīlestību, jūtas un visu cilvēcīgo, ko gadiem ilgi radījuši.

Deviņu lugas tēlu atšķirīgie raksturi pavisam dažādi uztver dzīvi un problēmas. Režisora izvēle lielākās problēmas uzvelt augumā un izskatā tik trauslajai Jasmīnei, kuru atveido Līga Zeļģe, radīja iespaidīgāku pārdzīvojumu. Liekas, ka zem skumju un problēmu gūzmas Jasmīne jebkurā mirklī varētu salūzt cik emocionāli, tik fiziski. Tas pats attiecinām uz pārējiem varoņiem – arī to vizuālais tēls ir rakstura papildinošs.

Lomās: Līga Zeļģe, Ivars Kļavinskis, Astrīda Kairiša, Ināra Slucka, Gundars Grasbergs, Marija Bērziņa, Arturs Krūzkops, Ivars Puga, Anna Klēvere. Režisors Valters Sīlis.

Ja ir tāds teiciens – kā iesāksi sezonu, tā to aizvadīsi, tad mierīgu sirdi varam jau rezervēt sev biļetes uz nākamajiem jauniestudējumiem Nacionālajā teātrī. Tad tas solās būt emociju pilns.

Foto: Skats no izrādes „Jasmīns. Pārdaugava". Foto (c) Gunārs Janaitis 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV