Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

18. novembrī muzejā iespēja aplūkot valsts himnas manuskriptu

EasyGet.lv, 12.11.2012. 11:41

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18. novembrī, Rakstniecības un mūzikas muzejs piedāvā iespēju aplūkot Baumaņu Kārļa dziesmas "Dievs, svētī Latviju!" rokrakstu, kas tikai uz vienu dienu tiks izlikts apskatei muzeja Baumaņu Kārļa zālē, informē muzeja mājaslapas redaktore Maija Treile.

Rokraksts glabājas LU Akadēmiskās bibliotēkas seifā, taču par godu valsts svētkiem deponēts muzejam, lai ikviens varētu apskatīt pirms gandrīz 150 gadiem ar Baumaņu Kārļa roku rakstītās notis un tekstu.

Kāpēc šis rokraksts atšķirībā no pārējiem Baumaņu Kārļa arhīva materiāliem tiek glabāts seifā? Kā rokraksta liktenis sasaucas ar Latvijas himnas neparasto likteni? Kā tas nonācis bibliotēkā un zem kāda nosaukuma glabāts padomju gados? Par šiem un citiem jautājumiem valsts svētkos visas dienas garumā stāstīs Ligita Ašme un Kristīne Ādmine, RMM.

Baumaņu Kārļa zālē skatāms arī Latvijas himnas autora flīģelis, pie kura, iespējams, sacerēta arī valsts himna.

Himnas manuskripts Rakstniecības un mūzikas muzejā vienu dienu bija aplūkojams pirms gada, 18. novembrī, un izraisīja plašu apmeklētāju interesi, tādēļ muzejs nolēmis šo akciju Latvijas Republikas proklamēšanas dienā atkārtot arī šogad.

18. novembrī ieeja Rakstniecības un mūzikas muzejā (Rīgā, Pils laukumā 2) – par brīvu. Muzeja darba laiks no plkst. 11:00 līdz 18:00. Muzejā skatāma arī izstāde "Smacenis", kas pievēršas rakstnieku un mūziķu dzīves un daiļrades apstākļiem padomju stagnācijas gados; Spēlmaņu zāle (tautas mūzikas instrumenti) un Grietiņas zāle (19. gs. muzikālā dzīve Rīgā).

Papildu informācija: www.rmm.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV