Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

LNMM instalāciju gaismas festivālā „Staro Rīga" atklās Vestards Šimkus

EasyGet.lv, 13.11.2012. 17:07

„Staro Rīga" festivāla laikā vakaros uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenās ēkas kāpnēm tiks rādīta latviešu mākslas klasika, pie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja varēs apbrīnot krāšņus „Emogrāfa" pārveidotus sirds pukstus un emocionālos viļņus, bet Mākslas muzeja „Rīgas Birža" ātrijā ikvienam būs iespēja nokļūt brīnumainajā un romantiskajā Venēcijā.
LNMM instalāciju gaismas festivālā „Staro Rīga" atklās Vestards Šimkus

Sirdsbalsi, izrādās, var izmērīt. Jauna, mazliet biedējoša un neuzticību raisoša, bet noslēpumaini precīza ierīce „Emogrāfs" nolasīs ikkatras sirds vēstījumu un emocijas, attēlojot to uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja fasādes sienas (Skārņu ielā 10/20). Viss, kas jādara, – jāievieto jaunizgudrotajā aparātā savs pirksts, lai tas varētu nolasīt pulsu. Tad sirds impulsi pārvērtīsies žilbinošā mozaīkā, krāsās un skaņās. Pavisam vienkārši – kāda sirds, tāds starojums. Interaktīvas skaņas, gaismas un video instalācijas „Emogrāfs" darbības laiks: no 15. līdz 18. novembrim plkst. 18.00–23.00.

Projekta idejas autori: Biedrība „I DID IT" sadarbībā ar mākslinieku Miku Meirānu. Projekta realizētājs: Biedrība „I DID IT".

Mākslas muzejā „Rīgas Birža" ātrijā (Doma laukumā 6) no 15. līdz 18. novembrim plkst. 18.00–23.00 būs iespējams vērot iespaidīgu audiovizuālu performanci „Gondola", kas apspēlē vienu no muzeja atpazīstamības zīmēm – pasaulslavenā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova darbu „Gondola". Tas tika radīts īpaši „Rīgas Biržas" ātrijam un ir Borisa un Ināras Teterevu fonda dāvinājums muzejam.

Performances režisore Leonarda Ķestere, režisors-videomākslinieks Roberts Rubīns, skaņas dizainers Uģis Vītiņš, gaismas dizainers Oskars Timbars, animatori „CG Ant Motion Graphics&Design Studio".

Savukārt uz Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas lielajām kāpnēm (K. Valdemāra ielā 10a) no 16. līdz 18. novembrim plkst. 18.00–23.00 interaktīvā skaņu, gaismas un video instalācijā „Samsung Smart Sessions" būs vērojama mūsdienīga ietvara radīšana izcilākajiem latviešu mākslas darbiem. Festivāla apmeklētāji tiek aicināti iesaistīties instalācijas veidošanā, spēlējot klavieres un ar taustiņu palīdzību radot skaņu, gaismu un krāsu saspēli uz muzeja kāpnēm, logiem un kolonnām, tādējādi piešķirot labi zināmiem klasikas darbiem – Vilhelma Purvīša, Jāņa Valtera, Jaņa Rozentāla, Ģederta Eliasa, Valdemāra Tones, Romana Sutas un daudzu citu autoru gleznām jaunu skanējumu, svaigu redzējumu un dinamisku uztveres dimensiju.

Instalāciju 16. novembra vakarā atklās pianists un muzikālā projekta „Samsung Smart Sessions" vēstnieks Vestards Šimkus. Piedaloties „Staro Rīga" instalācijas tapšanā, Šimkus simboliski ieskandinās 9. un 10. decembrī gaidāmos „Samsung Smart Sessions" koncertus, kuros pazīstamais pianists uzstāsies kopā ar elektroniskās mūzikas duetu „ELVI/DUNIAN" un multimediju mākslinieci Katrīnu Neiburgu.

Foto: Interaktīvā skaņu, gaismas un video instalācija „Samsung Smart Sessions" pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas. 2012. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV