Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Atklāts jaunākās literatūras festivāls Prozas lasījumi

Violanta Dzene, 06.12.2012. 11:34 | komentāri (1)

Jaunākās literatūras festivāls "Prozas lasījumi", kas šogad norisinās no 5. līdz 9. decembrīm, ir kļuvis par tradīciju, vienuviet pulcējot jau zināmus pašmāju autorus, ārvalstu viesus, kā arī jaunos rakstniekus, kas vēl meklē savu ceļu literatūras lauciņā.
Atklāts jaunākās literatūras festivāls Prozas lasījumi

Galerijas:

5. decembrī festivālu Ģertrūdes ielas teātrī atklāja seši talantīgi, viens par otru atšķirīgāki un individuāli spēcīgi rakstnieki - Sabīne Košeļeva, Madara Rutkēviča, Aivars Kļavis, Andra Manfelde, Pēteris Pūrītis, kā arī šā gada Kurzemes "Prozas lasījumi" laureāte Guna Roze. Viņi sniedza skatītājiem unikālu iespēju dzirdēt savus pirmlasījumus.

Literātus vērtēja žūrija: Ieva Kalniņa – literatūrzinātniece un profesore LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļā, Ilva Skulte – asociētā profesore RSU Komunikācijas fakultātē, tulkotāja un kultūras žurnāliste, Dace Sparāne-Freimane – dzejniece, izdevniecības „Dienas Grāmata" direktore un galvenā redaktore, Guntars Godiņš – dzejnieks, tulkotājs un žurnāla „Latvju Teksti" galvenais redaktors, Ilmārs Šlāpins – filozofs, rakstnieks un portāla "Satori" galvenais redaktors.

Arī šogad pastāvēja otra, alternatīvā žūrija, ko veidoja Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Baltu filoloģijas bakalaura un maģistra studiju programmas studenti. Viņu vidū - Una Alksne, Arnis Koroševskis, Sintija Kampāne, Jolanta Misiņa, Elīna Malāne, Sabīne Korneta, Ilze Tauriņa.

Viesautoru vidū rakstnieki no Beļģijas un Vācijas.

Pirmā uz skatuves kāpa un festivālu atklāja drosmīgā Sabīne Košeļeva, kura lasīja emocionāli spēcīgu stāstu "Pirmais akmens", kurā galvenā varone dumpīgi saceļas pret sabiedrībā pieņemto, viņa vēlas vienkārši būt, nedzīvojot ne pēc viena vēlmēm un iegribām.

Otrā uzstājās ārēji neaizsargātā, bet iekšēji raksturā spēcīgā Madara Rutkēviča, kura skatītājus iepazīstināja ar savu darbu "Vēl pirms sapņa". Prozas galvenais tēls iemiesoja garīgu spēcīgus pārdzīvojumus, vēlmi mīlēt un tikt mīlētai.

Sievišķīga un aizrautīga, tieši tāda uz skatuves kāpa šī gada Kurzemes "Prozas lasījumi" laureāte Guna Roze, kura lasīja fragmentu no sava stāsta "Simtu pirmais kilometrs". Pirmlasījuma laikā māksliniece nespēja noturēt aizkustinājuma un emocijas asaras, jo tieši tik dzīvi un īsti bija viņas varoņi.

Nākamais vietu uz skatuves ieņēma Aivars Kļaviņš, kurš 1970. g. Latvijā lauza stereotipus par to, kādai ir jābūt padomju jauniešu literatūrai. Rakstnieks iepazīstināja mūs ar "Mīlestības upuri", lai gan stāsts bija skarbs - par vīrieti, kas atrodas pašnāvības priekšā, tajā netrūka humora un spējas palūkoties uz dzīvi no gaišās puses.

Sievišķīgā un spēcīgā Andra Manfelde iepazīstināja skatītājus ar emocionāli patiesu stāstu par kādas sievietes dzīvi Sībirijā. Brīžiem literātei kaklā sakāpa kamols, un šis stāsts raisīja visnotaļ spēcīgas emocijas ne tikai no rakstniecē, bet arī publikā.

Festivālu noslēdza pozitīvais Pēteris Pūrītis, kurš ar prozu "Sabiedriskie" ieskicēja nākotnes ainu, kad Rīgas autobusi kļūs par galveno kultūras notikumu. Smieklīgi un ironiski par e- talonu, autortiesībām un sabiedrisko dzīvi.

Gadskārtēji "Prozas lasījumi" ir kļuvis par festivālu, kurš ap sevi pulcē ne tikai talantīgus rakstniekus, bet arī liek apzināties, ka mums ir par ko rakstīt, mums ir ko teikt. Savā būtībā proza nav tikai vārdi un teikumi, tie ir dziļi un slēpti pārdzīvojumi, dzīvas emocijas un rakstnieka pieredze, kam kā apliecinājums kalpoja festivāla pirmā vakara dalībnieku emocionālie vēstījumi.

Nav šaubu, mums ir vajadzīgs šāds festivāls, kas dod iespēju jaunajiem rakstniekiem pierādīt sevi. Pierādīt sabiedrībai, ka rakstniecība nav tikai profesija, tas ir dzīvesveids. Jo, lai kaut ko radītu, nepietiek piesēsties un sākt rakstīt, rakstniecība prasa garīgu laiku, kamēr autors ideju iznēsā sevī līdz brīdim, kad tā ir izaugusi un ir gatava iet pati savu ceļu.

Igauņu rakstniece Vīvi Luika teikusi: "Kāpēc vajadzīgi rakstnieki? Kultūra nav rotaļlieta, kas noglabāta mazā atvilktnītē un ir zināmas cilvēku grupas spēles laukums, ne uz kultūras balstās visas mūsu dzīves izvēles, pat ja mēs to nezinām. Ja mēs vairs nesaprotam mākslas un literatūras valodu, tad mēs nesaprotam arī cilvēkus, ne sevi, ne citus".

Festivāls "Prozas lasījumi" kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Tas ir ikgadējs pasākums, kurš no neliela lasījumu vakara Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei ir pārtapis vairāku dienu prozas festivālā, kura laikā dažādos pasākumos ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem uzstājas dažādu paaudžu Latvijas rakstnieki un viesautori no citām Eiropas valstīm. Kopš 2004. gada "Prozas lasījumu" rīkošanu uzņēmies Latvijas Literatūras centrs.

Vairāk par festivāla programmu šeit

Foto: Andra Manfelde festivāla Prozas lasījumi atklāšanā. Foto (c) Kristīne Veinberga

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV