Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Miris dzejnieks Imants Ziedonis

EasyGet.lv, 27.02.2013. 22:17 | komentāri (3)

Trešdien, 27. feburārī, 79 gadu vecumā mūžībā aizgājis latviešu dzejnieks, publicists Imants Ziedonis.
Miris dzejnieks Imants Ziedonis

Imants Ziedonis (1933. gada 3. maijs — 2013. gada 27. februāris) bija latviešu dzejnieks, publicists, īsās prozas (epifāniju) autors, tulkotājs, scenārists, politiķis. Viņš bija spilgts atmodas laika politiskais darbinieks, kas tika apbalvots ar otrās šķiras Triju zvaigžņu ordeni. Viens no populārākajiem latviešu literāro pasaku autoriem.

Imants Ziedonis piedzima Rīgas apriņķa Slokas pagasta Ragaciemā. Viņš pabeidza Tukuma 1. vidusskolu 1952. gadā un līdz 1959. gadam studēja filoloģiju LVU Vēstures un filozofijas fakultātē neklātienē. Viņš vēlāk studēja Maksima Gorkija Pasaules literatūras institūtā Maskavā, kur beidza Augstākos literāros kursus (1964). Ziedonis studiju gados strādāja vairākus gadījuma darbus - no bibliotekāra līdz ceļu remontstrādniekam.

Savu pirmo dzejoļu krājumu "Zemes un sapņu smilts" viņš izdeva 1961. gadā. Šajā gadā kļuvis par Rakstnieku savienības biedru. Apbalvots ar II šķiras Triju Zvaigžņu ordeni (1995). un I šķiras Atzinības krustu (2008). Saņēmis Literatūras gada balvu (2000, 2006) un Latvijas Zinātņu akadēmijas Raiņa balvu (2001). 1999. gadā Ziedonim tika piešķirta Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendija. 2002.gadā Ziedonim piešķirta Ministru kabineta balva par mūža ieguldījumu latviešu kultūrā un izcilu veikumu latviešu literatūrā. Saņēmis starptautiskas atzinības: H. K. Andersena vārdā nosaukto pasaku meistara diplomu, internacionālo Januša Korčaka medaļu un Goda diplomu par aktīvu darbību bērnu kultūras attīstībā.

Imants Ziedonis atstājis 16 dzejoļu krājumus, tostarp "Es ieeju sevī" un "Trioletas", sešas dzejprozas, septiņas literārās pasakas, no kurām zināmākās ir "Krāsainās pasakas", piecas dokumentālās prozas un citus literāros darbus.

Foto: Imants Ziedonis. Foto (c) www.literature.lv 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV