Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Cīņu par dzīvokli padomju stilā aicina uzvarēt datorspēlē

EasyGet.lv, 12.03.2013. 12:01 | komentāri (1)

Rakstniecības un mūzikas muzejs izstādes “Smacenis” ietvaros piedāvā datorspēli “Dzīvokļu lietas”, kas muzeja apmeklētājiem ļauj iepazīt krājuma priekšmetus interaktīvā formātā, informē muzeja mājas lapas redaktore Maija Treile.
Cīņu par dzīvokli padomju stilā aicina uzvarēt datorspēlē

Izstādes “Smacenis” uzmanības centrā ir jautājums par radošo profesiju statusu sabiedrībā, kā arī rakstnieku un mūziķu dzīves un daiļrades apstākļiem padomju stagnācijas gados.

Izstādes apmeklētājs, sekojot datorspēles noteikumiem un izdarot izvēli, iepazīst procesu, kādā radošo profesiju pārstāvji 1970. gados varēja iegūt valsts piešķirtu dzīvokli. Izvēloties piederību Rakstnieku vai Komponistu savienībai, apmeklētājs uzsāk spēli trīs līmeņos, lai iegūtu savā īpašumā dzīvokli.
Pirmajā līmenī spēlētājam jāatrod pieci iesniegumi. Tādējādi tiek parādīta 1970. gadu komunikācijas specifika, kurā par visu ir jāraksta iesniegums, jeb birokrātija. RMM krājumā ir daudz iesniegumu, kuros rakstnieki un komponisti lūdz piešķirt dzīvokli vai radošo stipendiju. Iesniegumos fiksēti arī gadījumi, kad dzīvoklis tiek piešķirts, bet tas īpašnieku dažādu iemeslu dēļ neapmierina, un sākas izvērsta, no mūsdienu skatu punkta nereti arī komiska sarakste.

Otrajā spēles līmenī jāatrod trīs medaļas, tādā veidā padomju varai apliecinot savu iesaisti sociāli un politiski nozīmīgos pasākumos. Arī politiskā un sabiedriskā stāja tiek ņemta vērā, spriežot par kandidāta piemērotību dzīvokļa saņemšanai.

Trešajā līmenī spēlētājs klīst pa labirintu (lasiet: kabinetiem), lai parakstītu līgumu par dzīvokļa piešķiršanu. Visā spēles gaitā jāuzmanās no cenzūras, kas var kavēt nokļūšanu nākamajā līmenī. Atainojot indivīda neaizsargātību padomju varas priekšā, dzīvokļa kārotājs no spēles var tikt izslēgts, arī nesniedzot nekādus paskaidrojumus. Tad, skanot “Zilā putniņa” skumjajam pantam, savienības biedrs ar bēdīgu seju un koferi rokās staigā ap māju, kurā noskatītais dzīvoklis tiks kādam citam.

Datorspēle kā komunikācijas forma tika izvēlēta muzeja krājumā pieejamā lielā materiālu apjoma dēļ. Datorspēles formāts ļauj koncentrētā veidā sniegt informāciju, kas tradicionālākā eksponēšanas veidā apmeklētājiem prasītu laikietilpīgu un sarežģītu izpēti.

Savukārt muzeja mājas lapā izstādi “Smacenis” virtuālā formātā paplašina atmiņas spēle I”manta Kokara krūzīšu kolekcija” (http://rmm.lv/?page_id=9553), kas pieejama jebkuram mājas lapas apmeklētājam.

Izstāde “Smacenis” Rakstniecības un mūzikas muzejā skatāma līdz 26. maijam. No 15. marta mainīts muzeja darba laiks: otrdien, piektdien, sestdien 11:00 – 18:00; trešdien, ceturtdien 13:00 – 20:00; svētdien, pirmdien – slēgts. Papildu informācija: www.rmm.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV