Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Mākslas muzeja galvenajā ēkā noritējusi pirmā padarīto darbu apskate

Easyget.lv, 22.05.2013. 17:06

Lai informētu sabiedrību par jau paveiktajiem darbiem, šodien, 22. maijā, Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, SIA”RE&RE” ģenerāldirektors Didzis Putniņš un Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce aicināja mediju pārstāvjus uz būvobjekta apskati.
Mākslas muzeja galvenajā ēkā noritējusi pirmā padarīto darbu apskate

Galerijas:

Kopā ar žurnālistiem notiekošos darbus būvobjektā apskatīja arī Rīgas domes vadība, Rīgas Tehniskās universitātes pasniedzēji un studenti, Latvijas Būvinženieru savienības un Latvijas arhitektu savienības biedri, Rīgas Celtniecības koledžas un Rīgas būvniecības vidusskolas audzēkņi un pasniedzēji.

Klātesošie varēja aplūkot gan notiekošos darbus būvbedrē – jaunā apjoma celtniecības vietā, gan darbus vecajā ēkā. Būvbedre jau pamazām iegūst jaunā apjoma apveidus, nospraustas jaunās ēkas galvenās asis; ir izbūvēta pagaidu atbalstsiena no dubult T profiliem un koka brusām un demontēta vecā siltumtrase, kas atradās jaunbūves zonā, kā arī veikti citi darbi.

1.stāvā un kupola zonā notiek demontāžas darbi - tiek demontētas sienas, grīdas, pārsegumi, gatavoties kupola un jumta rekonstrukcijas darbiem un pamatu pastiprināšanas darbiem ar injekcijas pāļiem un zemgrīdas kanālu betonēšanas darbiem.

Visu būvniecības darbu laiku muzeja ēkai un arī vairākām apkārt esošajām ēkām tiek veikts plaisu monitorings.

Tāpat šobrīd notiek aktīva restaurācijas procesa sagatavošana, kurā piedalās meistari un speciālisti. Ir veiktas ēkas objekta interjeru, vēsturisko priekšmetu un to furnitūras fotofiksācijas pirms restaurācijas darbu uzsākšanas, kā arī laboratoriskā izpēte paredzētajiem analīžu paraugiem. Veikta sešu sienas gleznojumu izpēte, to daļēja konservācija, organizēta ekspertu metodiskā padomes sēde gleznojumu restaurācijas metodikas saskaņošanai, veikta koka paneļu iluzorā krāsojuma izpēte un daļēja attīrīšana. Notiek interjeru arhitektoniskā un mākslinieciskā izpēte 2. un 3. stāvā, kā arī uzstādītas sastatnes ap kupolu un uzsākta muzeja jumta kupola koka konstrukcijas restaurācija. Pašu telpu restaurāciju plānots uzsākt pēc galveno konstruktīvo un jumta seguma nomaiņas darbu pabeigšanas šoruden.

Jau šovasar tuvākajā laikā vecajai muzeja ēkai tiks demontēts jumts, pirms tam izbūvējot pagaidu jumtu no sastatnēm ar tenta pārklājumu. Tam sekos jaunu metāla konstrukciju (pārseguma, jumta siju) izbūve, pēc tam betonēšanas un jaunā jumta izbūve. Savukārt ēkas iekšpusē turpināsies fragmentāri demontāžas, konstrukciju pastiprināšanas un betonēšanas darbi un tiks uzsākta atsevišķu elementu restaurācija darbnīcās - (lustras, paneļi, logu vērtnes, margas, u.c.

Nākamā šāda iespēja sabiedrībai uzzināt par muzeja rekonstrukcijas, renovācijas un jaunas būvniecības gaitu būs oktobrī, kad Īpašuma departaments rīkos nākamo objekta apskati. Bet līdz tam mākslas mīļotāji var priecāties par gleznu reprodukcijām uz muzeja būvžoga, kurām pavisam drīz pievienosies jauni eksponāti uz žoga Elizabetes ielas pusē.

Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA „RE&RE” paplašināšanas darbu veikšanu tika parakstīts 22. janvārī. Darbi izmaksās 24 miljonus latu, no kuriem 15 miljonus latu piešķir Rīgas dome, 8 miljoni tiks piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, bet 1,2 miljoni ir valsts finansējums. Visus būvdarbus plānots pabeigt līdz 2015. gada vidum.

Foto: Rekonstrukcija Mākslas muzeja galvenajā ēkā. Foto (c) Gunita Kļava

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV