Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Kapitālisms Šķērsielā” atklāj Latvijas Filmu maratonu svaigā gaisā

Easyget.lv, 02.08.2013. 12:49

Ar vasaras nogales brīvdabas seansiem – dokumentālo filmu „Kapitālisms Šķērsielā” – skrējienu ārpus Rīgas jau trešoreiz uzsāk Latvijas Filmu maratons.
„Kapitālisms Šķērsielā” atklāj Latvijas Filmu maratonu svaigā gaisā

Nākamnedēļ, 8. augustā, atsākas Latvijas Filmu maratona aktivitātes - tas jau trešo reizi dodas skrējienā pa Latvijas pilsētām, šoreiz iesildoties ar vasaras nogales seansiem svaigā gaisā. Uz brīvdabas ekrāniem - Ivara Selecka jaunākā lielfilma "Kapitālisms Šķērsielā", informē Latvijas Filmu maratons vadītāja, režisore Inese Kļava.

Režisora Ivara Selecka un scenārista Tālivalža Margēviča pilnmetrāžas dokumentālā filma „Kapitālisms Šķērsielā” ir jaunākā Latvijas kino lielfilma, kas jau izpelnījusies plašu skatītāju ievērību kopš pirmizrādes Rīgā, kinoteātrī Splendid Palace, 2013. gada 4. maijā Latvijas Filmu maratona ietvaros. Filmas priekšvēsture aizsākās pirms 25 gadiem, kad uzņemšanas grupa noskatīja nelielu Rīgas priekšpilsētas ieliņu un uzņēma tur ārēji necilu dokumentālu stāstu „Šķērsiela” (1988), kas tomēr kļuva par titulētāko dokumentālo filmu Latvijas kinovēsturē, iegūstot trīs pasaulē prestižākās dokumentālā kino balvas, tai skaitā Eiropas Kinoakadēmijas atzinību kā gada labākajai dokumentālajai filmai. Latvijā toties izcēlās karstas diskusijas, vai šādas filmas ir pareizais veids, kā Eiropai un pasaulei prezentēt Latviju, jo „Šķērsiela” - vēl padomju gados - pirmo reizi uzdrošinājās parādīt vienkāršo cilvēku dzīvi tādu, kāda tā ir - neuzpošot māju fasādes un nepadarot filmas varoņus par darba pirmrindniekiem.

Kopš tā laika filmas autori vēl divreiz atgriezušies pie mazās ieliņas iedzīvotājiem – tapušas filmas Jaunie laiki Šķērsielā (1999) un „Kapitālisms Šķērsielā” (2013), saglabājot pirmajā filmā talantīgi atrasto skatījumu – Šķērsiela kā vispārināts sabiedrības un pasaules mikromodelis. Un, protams, šāda vide un šādi cilvēki nav nekas specifiski Rīgai raksturīgs – katrā Latvijas pilsētā noteikti ir sava Šķērsiela.

Tāpēc Filmu maratona organizētāji katrā no tūres pilsētām piemeklē attiecīgu vidi šiem brīvdabas seansiem – piemēram, Cēsīs tā būs vēsturiskā Ūdens iela, Valmierā –Rīgas iela, blakus kinoteātrim Gaisma – tradicionālajai Latvijas Filmu maratona norises vietai.

Brīvdabas maratons sāksies 8.augustā Valmieras pilsētas svētku laikā, turpināsies 9. augustā Kuldīgā, 16. augustā Jēkabpilī, 17. augustā Cēsīs, 23. augustā Smiltenē, 24. augustā Liepājā, 4. septembrī Jelgavā, 7. septembrī Ventspilī.

Pēc seansiem skatītājiem būs iespēja tikties ar filmas autoriem Tālivaldi Margēviču un Ivaru Selecki, sarunu vadīs dokumentālists Ivars Zviedris, kurš labi pārzina dokumentālā kino tapšanas virtuvi un arī savās filmās pētījis sociālās problēmas, ar kādām nākas saskarties Šķērsielas un visas Latvijas iedzīvotājiem - piemēram, aizbraukšanu no dzimtenes labākas dzīves meklējumos.

Rīdzinieki „Kapitālismu Šķērsielā” tuvākajā laikā varēs skatīt kinoteātrī Splendid Palace – 27.augustā plkst.13:00 notiks senioru seanss par draudzīgām cenām pensionāriem.

Latvijas Filmu maratons reģionos ierastajā kārtībā kinoteātros un kultūras namos turpināsies novembrī, gaidot Latvijas dzimšanas dienu, kad jau iesildītajās kino demonstrēšanas vietās latviešu filmas varēs skatīties no rīta līdz vakaram.

Latvijas Filmu maratonu organizē Anša Epnera studija AVE, atbalsta Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un pašvaldības.

Vairāk par maratonu lasiet: http://www.facebook.com/pages/Latvijas-Filmu-maratons/116910961724632

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV