Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izstādē aktualizē laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu

Easyget.lv, 11.10.2013. 09:15

“Saglabāt kā” – vēl nebijusi iespēja vienkopus aplūkot unikālus mediju mākslas darbus no visas pasaules
Izstādē aktualizē laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanu

kim? Laikmetīgās mākslas centra izstāžu zālē 2. stāvā skatāma festivāla “Māksla+Komunikācija 2013” vērienīgā starptautiskā mediju mākslas izstāde “Saglabāt kā” (Save As), kurā, nesniedzot rīcības instrukcijas, bet uzdodot jautājums, aktualizēta laikmetīgās mediju mākslas saglabāšanas problemātika.

Izstāde tika atklāta līdz ar tās kuratora Raita Šmita svinīgo uzrunu, kurā viņš uzsvēra šī notikuma unikalitāti Latvijā, plašāk iepazīstināja ar izstādes konceptuālajām nostādnēm, kā arī pateicās visiem, kas šo notikumu tā vai citādi padarījuši par iespējamu. Pasākumā piedalījās arī lielākā daļa izstādes mākslinieku, kā arī daudzi 5. Starptautiskās mediju mākslas, zinātnes un tehnoloģiju vēstures konferences “RENEW” viesi - ievērojami mākslinieki, mūziķi un zinātnieki no visas pasaules, kas atzina, ka iespēja vienuviet sastapt sfēras radošākos un vadošos prātus esot nenovērtējama pieredze arī viņiem.

Izstādē “Saglabāt kā” apskatāmi sešpadsmit unikāli mediju mākslas darbi, tapuši laikposmā no 1997. – 2013. gadam, kuru autori ir gan starptautiski atzīti tīkla mākslas pionieri, kas turpina aktīvi darboties mūsdienu mediju mākslas laukā arī šodien, gan jauni entuziasti.

Daži no izstādes māksliniekiem savos darbos cenšas izzināt novecojušu mediju tehnoloģiju iespējas, tās izjaucot un pārveidojot, resultātu skatot cilvēka un tehnoloģiju attiecību kontekstā. Kāds cits ir izmēģinājis tādu jaunu attēla un skaņas mozaīkas veidošanas tehniku kā “smash up” (sagraušana), rezultātā no vairākiem jau esošiem darbiem radot pilnīgi jaunu. Vēl kāds pēta elektronisko ierīču signālu kļūdu īpatnības un to radītos efektus un iespējas, aktualizē autortiesību un intelektuālā īpašuma jautājumus, kā arī piedāvā paraudzīties uz to, kā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, pielietojot tā laika datortehnoloģiju sasniegumus, izskatītos mums šodien tik ļoti aktuālie un ierastie sociālie tīkli Facebook, Youtube un Google.

Šīs izstādes apmeklētāji ir nevis pasīvi vērotāji, bet gan aktīvi interaktīva izziņas procesa dalībnieki - mākslas darbi ir nemitīgā kustībā un jaunradē esoši, kā arī, ikvienam būs iespēja radīt pašam savu mākslas darbu “Mākslas automātā” (Artomat).

Izstādes mākslinieki:: Aleksejs Šulgins (Alexei Shulgin), Aristarks Černiševs (Aristarkh Chernishev) / Krievija, Oļa Ļaļina (Olia Lialina) (Krievija / Vācija), Dragans Espenšīds (Dragan Espenschied) / Vācija, Sesile Babiole (Cécile Babiole) Francija, Hīss Bantings (Heath Bunting) / Lielbritānija, Roberts Sakrovskis (Robert Sakrowski), Konstants Dullārts (Constant Dullaart) / net.artdatabase.org / Vācija, Rasa Šmite, Raitis Šmits / Xchange / E-Lab / RIXC / Latvija, Lamberto Teotino / Itālija, Bendžamins Galons (Benjamin Gaulon), Karls Klomps (Karl Klomp), Gijs Gīskes (Gijs Gieskes), Toms Verbrugens (Tom Verbruggen) / ReFunct Media (Francija / Nīderlande), mākslinieku kolektīvs Jodi / Nīderlande, Parags Kumars Mitals (Parag Kumar Mital) (ASV), Evans Rots (Evan Roth) Lielbritānija / ASV / Francija, Andris Vētra un Artis Kuprišs (Latvija).

Vairāk par izstādes māksliniekiem un darbiem: http://festival.rixc.lv/izstade.php

Izstāde kim? (Maskavas ielā 12/1) būs apskatāma no 10. oktobra līdz 17. novembrim. Izstādē apmeklētājus sagaidīs gidi. Izstādes darba laiks: pirmdienās: slēgts, otrdienās: 12.00 – 20.00, trešdienās, ceturtdienās, piektdienās, sestdienās, svētdienās: 12.00 - 18.00. Ieejas maksa: pieaugušajiem – 2 Ls, skolniekiem, studentiem un pensionāriem – 1 Ls, bezmaksas ieeja preses pārstāvjiem, uzrādot preses karti, otrdienās – ieeja bez maksas.

Foto: Izstāde “Saglabāt kā”. Foto © Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV