Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Galerijā "Asūna" atklās Zanes Balodes personālizstādi "Nekā lieka"

Easyget.lv, 22.01.2014. 12:12

No 23. janvāra galerijā Asūna būs skatāma atzītās un pieprasītās gleznotājas Zanes Balodes personālizstāde "Nekā lieka".

Zanes Balodes jaunāko darbu izstādi Asūnas galerija atklāj, domājot par Latvijas mākslas nākotni, un savu Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu galerija vēlas veidot, akcentējot spēcīgākos no mūsdienas Latvijas mākslinieku darbiem. Jaunajā kolekcijā ietilpst 20 gleznas, kuru vienojošais motīvs ir sajūtas, kas raksturojamas kā smeldze, ilūziju sabrukums un vēlme pēc emocionālās brīvības. Iepriekšējo gleznu krāsas un miglas vālus nomainījis piesātināts sūnu tonis - mežs ziemā. Tāpat nav pazuduši pelēkie un gaišie toņi, kas atgriežas jau siltākās krāsu gammās.

"Dzīvē pienāk brīdis, kad viss kļūst skaidrs. Migla reiz izgaist," saka māksliniece, raksturojot jaunāko ekspozīciju. "Paliek viegla dūmaka, tīrs fons."

Kopš pēdējās personālizstādes pagājis vairāk nekā pusotrs gads, un šajā starpposmā gleznošana noritējusi ļoti gausi. "Man nebija, ko teikt," atklāj Zane Balode. Gleznās parādījās putni, kurus māksliniece dēvē par vēstnešiem, kas vēstīja par miera stāvokli pirms vētras, kas jāizbauda.

Gleznotāja atklāj, ka jaunās gleznas tapušas pēc personiska satricinājuma, kad emocijas burtiski lauzās uz āru. Lielajā emociju uzplūdā māksliniece radīja arī savā radošajā mūžā pirmās abstraktās gleznas, kur krāsu gamma un sižets pasaka visu.

Starp pēdējām personālizstādēm Zane Balode piedalījās divos nozīmīgos projektos - gleznotāja šovasar uz Pēterburgu aizveda centrālo izstādes "Spogulis" objektu - izgaismoto kubu ar četrām gleznām, kas ar gaismas efektu palīdzību atdzīvojās. Objektu papildināja Arta Dzērves radītā videoprojekcija. Tas bija apskatāms "AL Galerijā" izstādē "Noči aktuaļnogo izkustvo".

9.janvārī Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvoja Intara Rešetina režijas debija, izrādes "Nakts vēl nav galā" pēdējai ainai Zane Balode pēc speciāla pasūtījuma gatavojusi izgaismotu gleznu, kas simbolizēs sapni.

Izstāde "Nekā lieka" galerijā Asūna (Kalēju 9/11) būs apskatāma no 23. janvāra līdz 14. februārim.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV