Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums

Easyget.lv, 22.04.2014. 09:40

Ceturtdien, 24.aprīlī, plkst. 18.00 mūzikas namā Daile notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums, kurā godinās pagājušā gada labākos Latvijas rakstniecībā.
Notiks Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas pasākumā tiks paziņoti un apbalvoti laureāti katrā no piecām nominācijām, sveikta speciālbalvas ieguvēja Anna Kuzina un pieminēta un godinātā mūža balvas ieguvēja - izcilā bērnu rakstniece un māksliniece Margarita Stāraste.

LALIGABA ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisija – literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, dzejniece Anna Auziņa, portāla satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, dzejnieks, literārās izglītības programmas Literārā akadēmija vadītājs Ronalds Briedis, tulkotāja Ieva Lešinska-Geibere, dzejnieks un tulkotājs Jānis Vādons, literatūrzinātnieks Raimonds Briedis un literatūrkritiķis, dzejnieks Arvis Viguls, izvērtējot visus balvai pieteiktos darbus, lēmuši nominēt sekojošus darbus piecās kategorijās:

Labākais dzejas darbs:

Edvīns Raups: Mirklis šis, Jānis Roze;
Marts Pujāts: Nāk gaismā pati lampa, Mansards;
Artis Ostups: Fotogrāfija un šķēres, Mansards;
Māris Salējs: Nedaudz vairāk, Mansards.

Labākais prozas darbs:

Osvalds Zebris: Koka nama ļaudis, Dienas Grāmata;
Ieva Melgalve: Mirušie nepiedod, Zvaigzne ABC;
Gundars Ignats: Pārbaudes laiks, Dienas Grāmata;
Māra Zālīte: Pieci pirksti, Mansards.

Labākais Latvijas autora oriģinālliteratūras darbs bērniem

Laima Kota: Matilde un Terēze jeb Kā būt Te, Tur un Citur, Dienas Grāmata;
Juris Zvirgzdiņš: Taro, Tama un Kicune, Pētergailis;
Luīze Pastore: Maskačkas stāsts, Neputns;
Maritana Dimsone: Rozā kvarca brālība, Dienas Grāmata.

Labākais ārvalstu literatūras latviskojums:

Māra Poļakova: Edvarda Vitmora romānu cikls Jeruzālemes kvartets, Dienas Grāmata;
Maima Grīnberga: Katjas Ketu Vecmāte, Dienas Grāmata;
Dace Meiere: Roberto Bolano 2666, Zvaigzne ABC;
Edvīns Raups: Federiko Garsijas Lorkas Lekcijas, Neputns;
Guntars Godiņš: Artura Alliksāra Dzeja, Mansards.

Spilgtākā debija literatūrā

Henriks Eliass Zēgners: Elementi, Mansards;
Jānis Joņevs: Jelgava ‘94, Mansards;
Jeļena Glazova: Transfēri, Orbīta.

Ekspertu komisija speciālbalvu par ieguldījumu literatūrzinātnē lēma piešķirt Annai Kuzinai par darbu Blaumanis tuvplānā, kas izdots apgādā Madris.

Balvas ieguvēji katrā nominācijā tiks noteikti ekspertu komisijas balsojumā un saņems naudas balvu, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAs lampu, ko veidojusi dizaina studija „MĀJO”, iemiesojot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu. Balvas pasniegšanas pasākumā mūzikas namā Daile, Rīgā Barona ielā 31 tiks pasniegtas arī virkne LALIGABA atbalstītāju balvu.

Balvas pasniegšanas pasākumu šogad veido režisors Pēteris Krilovs, video režisors Didzis Eglītis, rakstniece Nora Ikstena un māksliniece Marija Rozīte. Pasākumu vadīs aktieris Gundars Āboliņš. Pasākumā spēlēs mūzikas grupas „Sigma” un „Manta”. Par balvas publicitāti rūpējas dzejnieks Andris Akmentiņš un LALIGABA radošā komanda. Pasākuma ieraksts tiks translēts Latvijas Televīzijas 1. kanālā 27.aprīlī plkst.17.00.

LALIGABA nominētās dzejas un prozas grāmatas lasīšanai ir pieejamas Vīna Studijās – Elizabetes ielā 10 un Stabu ielā 30, lasāmas un iegādājamas grāmatu veikalā NicePlace Mansards, Jāņa Rozes grāmatnīcu tīklā un citās grāmatnīcās.
Vairāk informācijas par katru nominantu, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātem - www.laligaba.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV