Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Muzeju nakts organizatori aicina „dzintara āderes” meklēt īpaši reģionos

Easyget.lv, 06.05.2014. 11:38

17. maijā jau desmito reizi visā Latvijā ar daudzveidīgām aktivitātēm notiks akcija „Muzeju nakts”, kuras devīze ir: „Sarkanā krāsa – dzintars”.
Muzeju nakts organizatori aicina „dzintara āderes” meklēt īpaši reģionos

Šā gada „Muzeju nakts” noslēdz tematisko trīs gadu ciklu „Trejkrāsainā saule”, ko iedvesmojušas Raiņa dzejas rindas par sauli, kas „atspīd drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana”. Ciklu veidojušas trīs krāsas un trīs Latvijas dārgumi – zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars, iezīmējot dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni – dzintaru.

„Mūsu senči, darinot piekariņus, krelles un kulta priekšmetus, savu pieķeršanos dzintaram ir apliecinājuši jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu. Dzintara brīnumainās spējas izsenis ir novērtējuši dziednieki, ārsti un astrologi. Šodienas zinātnieki, mākslinieki un komponisti joprojām smeļas iedvesmu dzintara struktūrā, krāsā un zaigojumā. Lai šī „Muzeju nakts” ir vēl viens mīlestības apliecinājums mūsu brīnumainajam saules akmenim,” par „Muzeju nakts” šā gada tematiku stāsta akcijas koordinatore Gundega Dreiblate.

Eiropas muzeju akcijā „Muzeju nakts” šogad plāno piedalīties aptuveni 120 Latvijas muzeju, kā arī citas kultūrvēsturiskas institūcijas. Dzintara tēma Latvijas novados atbalsos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas tematisko līniju „Dzintara ceļš”. Akcijas organizatori īpaši aicina „dzintara āderes” meklēt ne tikai galvaspilsētā, bet tieši Latvijas reģionu muzejos, kur atšķirībā no Rīgas burzmas un garajām rindām katrs apmeklētājs tiek sagaidīts kā mīļš ciemiņš, kuru var uzklausīt un parunāties.

Pilnu informāciju par akcijas programmu var iegūt vietnēs www.muzeju-nakts.lv un www.1188.lv. Rīgas muzeju pasākumu programma saņemama galvaspilsētas muzejos un Tūrisma informācijas centros.

Pasākums tradicionāli norisināsies no sestdienas vakara pulksten 19 līdz svētdienas pirmajai rīta stundai vai ilgāk. 17.maijā sabiedriskais transports Rīgā kursēs līdz pulksten diviem naktī. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

„Muzeju nakts” ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. „Muzeju nakts” iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Informācija par akciju ir vietnē www.nuitdesmusees.culture.fr.

Akciju „Muzeju nakts” Latvijā organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar Starptautiskās Muzeju padomes (ICOM) Latvijas Nacionālo komiteju.

Foto: Muzeja nakts 2014 krāsa – sarkanā, kas sasaucas ar dzintaru. Foto (c) Mārtiņš Otto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV