Sestdiena, 27.Jūlijs 2024. » Vārdadienas svin: Marta, Dita;

Ciklu „Koncertizrādes Spīķeros” turpina koncerts „Kamermūzika uzlādē”

Easyget.lv, 02.04.2014. 16:22

„Latvijas Koncertu” organizētājā ciklā „Koncertizrādes Spīķeros” pianists Juris Žvikovs aicina uz koncertu „Kamermūzika uzlādē” 12 aprīlī Spīķeru koncertzālē.

Koncertā Dmitrija Šostakoviča, Artūra Grīnupa un Roberta Šūmaņa mūziku atskaņos Latvijas Nacionālās operas klavieru trio “Opera” : Svetlana Okuņa (vijole), Inga Sunepa (čells), Juris Žvikovs (klavieres). Muzikālo priekšnesumu papildinās videomākslinieka Roberta Rubīna veidotās projekcijas.

„Stipra, uzlādēta mūzika, pamatīgums, globālas tēmas, spilgta izteiksme”, tā koncerta programmu raksturo Juris Žvikovs. „Visa centrā paliek cilvēks, viņa gara pārdzīvotais. Vai var būt kas debesīs ceļošāks, kā cilvēka gara prieks?”.

Koncertā „Kamermūzika uzlādē” skanēs Roberta Šūmaņa trio, kas spilgti iemieso romantisma esenci, komponista dziļi personīgu skatījumu uz trīs instrumentu saspēli; Dmitrija Šostakoviča trio, kas ir rakstīts Otrā pasaules kara laikā un ir viens no pirmajiem komponista opusiem, kurā viņš pievērsies “ebreju tēmai’’; kā arī latviešu komponista Artūra Grīnupa dramatiski piesātinātais klavieru trio.

Juris Žvikovs klavierspēli apguvis Jelgavas mūzikas skolā, Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Luksemburgas konservatorijā, Pībodija konservatorijā Baltimorā. Viņa skolotāji bijuši Zigrīda Šillere, Jānis Lielmanis, Arnis Zandmanis, Teofils Biķis, Marko Krauss, Roberts Makdonalds. Juris Žvikovs ir vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts. Saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu 1994. Uzstājies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, Liepājas simfonisko orķestri. Sniedzis solokoncertus Latvijā un citās valstīs. Piedalījies Gidona Krēmera festivālā Lokenhauzā. JVLMA docents. Sniedzis meistarklases Eiropas un ASV mūzikas augstskolās. Ieskaņojis Latvijas komponistu klaviermūzikas antoloģisku dubultalbumu. Divas reizes ieguvis Fulbraita stipendiju – 1996. gadā studijām Baltimorā un 2009. gadā pedagoģiskam darbam Kalifornijas Mākslu institūtā.

Svetlana Okuņa absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) vijoles klasi pie profesora Voldemāra Šeļegova. No 1987. gada strādā Latvijas Nacionālās operas orķestrī; kopš 1997. gada – orķestra koncertmeistare. Sadarbojusies ar Radio estrādes orķestri, Latvijas filharmonijas kamerorķestri, piedalījusies LNO orķestra trio un kvartetos, strādājusi par koncertmeistari Liepājas simfoniskajā orķestrī un Igaunijas teātra Estonia orķestrī. Svetlana Okuņa saņēmusi a/s “Aldaris” gada balvu 1998 un “Latvijas Gāzes” gada balvu 2010 par īpašiem nopelniem operas un baleta mākslā.

Inga Sunepa 1991. gadā absolvējusi JVLMA profesores Eleonoras Testeļecas klasi; 1995. gadā ieguvusi maģistra grādu kameransambļa specialitātē. Starptautisku konkursu laureāte. LNO orķestra čellu grupas koncertmeistare. Spēlējusi orķestrī “Rīgas kamermūziķi” visu tā pastāvēšanas laiku; kā koncertmeistare sadarbojusies ar tādiem orķestriem kā Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris, Nordic Symphony, Latvijas Filharmonijas kamerorķestris, Tallinn Sinfonietta un Sinfonietta Rīga. Kā soliste bieži piedalās dažādos kamermūzikas projektos un CD ierakstos. 1999. gadā Inga Sunepa saņēma a/s “Aldaris” gada balvu un 2009. gadā – “Latvijas Gāzes” gada balvu kā labākā operas orķestra māksliniece.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV