Sestdiena, 27.Jūlijs 2024. » Vārdadienas svin: Marta, Dita;

OS UI psiholoģiskais raksturojums

Guntars Graiksts, funkypixels.lv, 11.05.2012. 13:54

"Windows vienkārši sucks, Ienīstu Apple, tur neko nevar saprast..." - bieži vien šādas frāzes var dzirdēt pat dažādās publiskās vietās - trolejbusos, bāros un teātra izrāžu starpbrīžos. Frāzes, kuras norāda uz zināmu kaislību, vēlēšanos izcelt savu "pareizo izvēli" un nolikt citus pie vietas. Līdzīgi kā vīri jūt kaisli pret automašīnas motora skaņu, tā citi vīri un sievas jūt kaisli pret UI (User Interface), pret to, kā mašīna sazinās ar cilvēku, kādu "ģīmi" tā rāda un kā uzvedas.
OS UI psiholoģiskais raksturojums

Ja mēs uz mirkli iedomāsimies, ka šīs sistēmas ir dzīvi cilvēki, veidojas interesanti psiholoģiskie portreti.

Windows

Windows līdzinās cilvēkam, kurš nekad pats īsti neko izdomāt nevar, taču perfekti prot nokopēt esošo, lieliski jūt pieprasījumu un ir gatavs uz absolūti visu, lai tikai būtu noderīgs. Windows nav pašam savu vēlmju, sava stila un dzirksts. Kopš pašiem pirmsākumiem tas ir bijis jau kaut kā esoša apvienojums ar vienu vienīgu mērķi - būt visur, redzēt visu, darīt visu, patikt visiem.
Windows ir kā saimnieks, kurš nekad neko nemet laukā, un kad būvē kaut ko jaunu, tad par veco ātri aizmirst, tā veidojot grūti saprotamu struktūru ar haosa elementiem. Taču jau izsenis Windows ir pieradis ierasties pagalmā un ar savu skaļo balsi diktēt toni.
Vairums to saprot, bet pakļaujas.
Windows ir kā mazliet bezgaumīga slampa, kura uzkrāsojas, uzģērbj spilgtu apģērbu, taču tā arī nespēj novērtēt savu izskatu pilnībā. Bezgaumīga, taču nāvīgi lādzīga slampa, kuru pazīst viss ciems, kura vienmēr cienā bērnus ar konfektēm un sveicina omītes, neraugoties uz to bezpalīdzīgo burkšķēšanu par samaitāto jaunatni.
Windows nešķiro partnerus. Kāds ir, ar tādu jādzīvo un nav ko tur daudz spriedelēt.

Mac OS X

Snobs. Valkā apģērbu, kas izskatās nodilis, taču patiesībā par tā cenu varētu apģērbt veselu bērnu dārzu. OS X ir šķietami pelēks, neuzbāzīgs, taču nostrādāts līdz pēdējam sīkumam, it kā teiktu: tas bling bling mums ir par zemu, īstā māksla ir neredzamās detaļās. Sieviete ir vislabāk uzkrāsojusies tad, ja nemaz nevar pamanīt, ka viņa ir krāsojusies.
Es taču teicu, ka snobs.
OS X nemaz netaisās izzināt pasauli. OS X uztaisa savējo un dzīvo tajā, domādams, ka nekas cits nemaz neeksistē. Tas ir cilvēks, kurš vakaros sveču gaismā klausās klasisko mūziku, no rītiem dodas uz jogas nodarbībām, lieto dārgas smaržas un velosipēdu pieskaņo jaunajām biksēm. Viņa pieklājība aizdomīgi robežojas ar vienaldzību, jo - kāpēc gan kādam vajadzētu būt slikti, ja pasaulē ir OS X?
Jebkuru savu ķermeņa daļu OS X prot pasniegt kā ģeniālu, kā visuma pilnību, jo zina, ka vienkāršie ļaudis nespēs oponēt. Viņiem pietrūks prāta. Snobs.

Linux Ubuntu

Ubuntu šķiet, ka kaut ko mierīgi var neizdarīt līdz galam, visi taču sapratīs. Ubuntu ir vienmēr savējais. Vienmēr gatavs risināt, vienmēr ierindā, gatavs piecelties nakts vidū.
Visus jautājumus Ubuntu risina "būs jau labi" ceļā, uzskatot, ka daudzām lietām risinājums rodas pats no sevis. Viņš mierīgi var neierasties darbā un pēc tam par to nejusties vainīgs.
Ubuntu ir pietiekoši reti sastopams, tāpēc bieži iekrīt kārdinājumā sajusties īpašam, izredzētam. Šajā ziņā Ubuntu līdzinās OS X, reizēm pat ļoti. Viņi pat ģērbjas nedaudz līdzīgi, atšķiras tikai veikali un cenas, kuros abi iepērkas. Ubuntu nekas netraucē ieklīst lietoto apģērbu veikalā vai, vēl labāk, pašūt bikses pašam.
Ubuntu ir atsaucīgs, vienmēr gatavs palīdzēt, vienmēr gatavs mainīties, izmest veco un aizstāt ar jauno. Ubuntu ir cilvēks, kurš nepieķeras lietām. Viss ko viņš dara, viņam padodas viegli, it kā bez piepūles. It kā viņš un visa pasaule notiktu pati no sevis.
Tikpat atvērts Ubuntu ir arī attiecībās. Viņš ir gatavs, ka viņu regulēs un ir gatavs arī regulēt pats.
Nepilnības nav sliktas, tās pat ir vēlamas, jo veido attīstību.

Android

Android ir cilvēks citplanētietis. Auksts aprēķinātājs. Precīzs kā mašīna, ar kuru nav iespējams sarunāties, jo nekādi argumenti nestrādā. Android ir izlasījis visas pasaules grāmatas, noskatījies visas pasaules filmas un absolūti precīzi zina, kas ir jādara, lai iekarotu Zemi.
Jums patīk slamping bling bling? Lūdzu! Jums patīk askēze un snobisms? Lūdzu! Cik gramus iesaiņot? Jūs spējat saprast tikai attiecības "viss man par brīvu"? Nekādu problēmu, ņemiet, Lūdzu, viss jums ir par brīvu.
Android nelasa dzeju, nefilozofē, neklausās mūziku, nedara neko viņaprāt lieku. Viņš ne reizi neļauj sev atrasties dīkstāvē.
Android nevienam nepielien, nepārdod sevi. Saskaņā ar aprēķiniem, pasaule vēl kritīs ceļos Android priekšā.
Android nav īstu attiecību, tāpēc, ka citplanētiešiem nevar būt seksa ar cilvēkiem. Ja var, tad tas ir izrēķināts ekseļa tabulās. Taču Android precīzi zina, kas nepieciešams, lai cilvēkam šķistu, ka attiecības ir un ka tās ir vislabākajā kārtībā.

http://zparks.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV