Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Laikmetīgās dejas izrādes „Ziņnesis” un „Es esmu dialogs”

Helija Tetere, 17.11.2009. 16:55 | komentāri (1)

„United Intimicy” Ģertrūdes ielas teātris nebeidz pārsteigt ar izrādēm, kas atšķiras to alternatīvajā izteiksmes veidā. Šoreiz skatītājiem tiek piedāvātas projekta „DEJAS ANATOMIJA” jaunākās laikmetīgās dejas izrādes - „Ziņnesis” un „Es esmu dialogs”.
Laikmetīgās dejas izrādes „Ziņnesis” un „Es esmu dialogs”

Galerijas:

Minētās izrādes pirmizrādi piedzīvoja jau vasarā - festivālā “Laiks Dejot 2009″, savukārt šoruden tās skatītājiem tiek piedāvātas kā autonoms „DEJAS ANATOMIJAS” pasākums. „DEJAS ANATOMIJA” ir laikmetīgās dejas projekts, kura mērķis ir attīstīt laikmetīgo deju tās būtībā, kā arī radīt plašāku pieejamību šim dejas veidam sabiedrībā.

Izrādes „Ziņnesis” horeogrāfe ir Sintija Siliņa, kas kopā ar Agnesi Bordjukovu piedalās izrādē kā varones. „Ziņneša” horeogrāfija balstīta, iedvesmojoties no pasaules slavenā vēsturiskā stāsta par Žannas d’Arkas dzīvi. Izteiksmīgas mūzikas pavadībā varones izdzīvo dažādus dzīves notikumus, kas sabiedrībā izraisa daudzējādu nozīmi.

Arī otrā izradē, ko iestudējusi horeogrāfe Elīna Breice, caur deju tiek runāts par aktuālām sabiedrības problēmām. Dejotājas – Agnese Bordjukova kopā ar Montu Vanderi dejā pauž domu – katrs cilvēks vēlas izrādīt sevi, tomēr nereti šajā procesā aizmirst ieklausīties otrā un saprast stāstīto. Aizmirstoties savās interesēs, cilvēks ne vien neredz sabiedrību, bet neviļus aizvaino to. Apzinoties pieļautās kļūdas, tiek mēģināts tās labot, bet tādejādi atkal tiek akcentēta personība un panākta pārspīlēta sabiedrības uzmanība. Spilgti šis dzīves novērojums izpaužas ainā, kur izrādes varone runā par saviem neskaitāmajiem panākumiem un talantiem, savukārt otra – žēlojas par savu veselības stāvokli. Iespējams, par daudz ekspresijas, tomēr attēlotās varones ir no reālās dzīves ņemti piemēri.

Apstāklis, ka dejas izrādēs mākslinieciskais noformējums tiek atstāts otrajā plānā, nebūtu jaunums, tomēr vizuāli prasās pēc rūpīgāk piedomātiem tērpiem un rekvizītu pielietojuma. Patīkams novērojums ir varoņu darbība, interaktīvi iesaistot publiku izrādes notikumos - kamēr viena varone kolorīti cienā publiku ar kūku, otra atrāda savas dzīves panākumus, projicējot foto uz zāles sienas.

Teksta iesaistīšana dejas izrādēs bieži aprobežojas vien ar dažu izsauksmes vārdu pielietojumu, tomēr šoreiz izrādēs bija vērojama salīdzinoši bagāta valodas spēle. Vienīgi mulsinoši šķiet fakts, ka izteiksmes veidā izvēlēta angļu valoda. Iespējams, ar iestudētajām izrādēm projekts „DEJAS ANATOMIJA” lūkojas nākotnē, tālredzīgi pielietojot starptautiski saprotamu valodu, tomēr šķiet, ka latviešu skatītājam izrādes idejas būtu vieglāk uztvert dzimtajā valodā.

Abas izrādes vēl var paspēt noskatīties 20. novembrī plkst. 18:00 Ģertrūdes ielā 101a.

Foto: Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV