Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Kinoskolas sarunās viesosies populārais Krievijas režisors Kirils Serebreņņikovs

Kristīne Matīsa, 25.11.2009. 09:57

Svētdien, 29.novembrī, plkst.15.00 Spīķeros (Maskavas ielā 12) kim? ēkā - tikšanās ar vienu no atzītākajiem Krievijas kino un teātra režisoriem Kirilu Serebreņņikovu. Pasākums, ko vadīs kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis, uzsāks ciklu Kinoskolas sarunas.
Kinoskolas sarunās viesosies populārais Krievijas režisors Kirils Serebreņņikovs

Viens no atzītākajiem un populārākajiem Krievijas teātra un kino režisoriem Kirils Serebreņņikovs (1969) atzinību guvis ar daudziem spilgtiem darbiem Maskavas teātros, kurus aizsāka skandalozs Vasīlija Sigareva lugas Plastilīns iestudējums 2001.gadā. Brāļu Presņakovu lugu Terorisms un Spēlējot upuri, Tenesija Viljamsa Jaunības putna ar saldo balsi, Mihaila Kononova garstāsta Kailā pioniere iestudējumi ir publikas un kritikas augstu vērtētas radošas virsotnes K.Serebreņņikova teātra režijā. Režisora jaunākais darbs ir Bertolda Brehta Trīsgrašu operas inscenējums Maskavas Dailes teātrī. K.Serebreņņikovs (kopā ar slaveno aktieri Jevgēņiju Mironovu, komponistu Leonīdu Desjatņikovu, kritiķi Romanu Dolžanski) ir starptautiskā dažādu mākslu crossover festivāla Teritorija organizators. Režisors ir saņēmis TEFI (Nacionālo Televīzijas balvu), balvu Triumfs (2001) un augstākās Krievijas teātra balvas — Zelta Masku, K. Staņislavska balvu, Kristāla Turandotu.

2010.gadā Kirils Serebreņņikovs Rīgā Nacionālajā Drāmas teātrī iestudēs Nikolaja Gogoļa Mirušās dvēseles.

Serebreņņikova režisētās izrādes un arī filmas vienmēr raksturo spilgta forma un provokācija, viņš principiāli nepieņem teātra kā izklaidētāja funkciju: „Teātra mērķis ir komunikācija. Laikā, kad komunikācija brūk, kad pasaule drūp mazos fragmentiņos, teātris no atlūzām ceļ, veido attiecības. Ja teātris ir izklaidējošs, attiecības tiek veidotas ar cilvēku masu. Tad teātrim katrs atsevišķais cilvēks zālē nav interesants. Ja teātris ir māksla, tas runā ar katru cilvēku zālē personiski. Strādā tieši ar viņa smadzenēm un sirdi. Un tad cilvēkus var mainīt. Mani interesē tās izrādes, kas maina cilvēkus. Izrādes, kurās es cenšos saprast, kādas ir manas attiecības ar pasauli vai sevi.” (Diena, 2008. gada 22.XI)

Kopš 1991. gada K.Serebreņņikovs darbojies TV — veidojis TV filmas, videoklipus u.c. Starptautisku atzinību ieguvusi viņa lielajam ekrānam veidotā filma Tēlojot upuri (2006), kas uzvarējusi Starptautiskajā Romas kinofestivālā un saņēmusi daudzas citas balvas. Serebreņņikova kontā ir arī filma Jurģu diena, kas apbalvota Varšavas, Lokarno u.c. starptautiskajos kinofestivālos un 2009. gada pavasarī iekļauta Rīgas Starptautiskā Fantāzijas filmu festivāla (kinoforuma Arsenāls satelīta) programmā. 

Dialogā ar kritiķi Normundu Naumani Kirils Serebreņņikovs stāstīs par sava darba principiem kino un teātrī, sekos arī režisora kinodarbu skate — pēc publikas izvēles tiks rādīta kāda no režisora filmām — Tēlojot upuri vai Jurģu diena.

Sarunas Kinoskolā uzsāk lekciju-meistardarbnīcu ciklu, kurā viesosies spilgtas radošas personības — kino un teātra profesionāļi.

Nodibinājums Kinoskola ir izglītības interešu iniciatīva, kuras mērķis veicināt audiovizuālās kultūras izpratni un audiovizuālās kultūras izglītību Latvijā.

Projekts tiek realizēts sadarbībā ar biedrību Laikmetīgās mākslas muzejs – Kim?. Atbalsta — Valsts Kultūrkapitāla Fonds.

Ieeja uz lekciju — brīva.

Vairāk: http://kira.popular.ru; www.kinskola.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV