Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Notiks latviešu valodā atdzejotā franču viduslaiku eposa “Dziesma par Rolandu” grāmatas prezentācija

Ivonnas Veihertes Mākslas galerija, 22.03.2010. 15:30

25.martā pl.17:00 Ivonnas Veihertes Mākslas galerijā notiks Cecīlijas Dineres latviešu valodā atdzejotā franču viduslaiku eposa “Dziesma par Rolandu” grāmatas prezentācija un līdz 27.martam būs izstādīti Lilijas Dineres un Roberta Dinera darbi, kas izmantoti kā šīs unikālās grāmatas ilustrācijas.
Notiks latviešu valodā atdzejotā franču viduslaiku eposa “Dziesma par Rolandu” grāmatas prezentācija

Latviešu rakstniece, dzejniece, tulkotāja un atdzejotāja Cecīlija Dinere (1919-1996) 2009. gada 25. decembrī būtu svinējusi 90.dzimšanas dienu. Viņas atstātajā mantojumā īpašu vietu ieņem atdzejojumi no franču valodas - 20. gadsimta dzejnieku Gijoma Apolinēra, Pola Eliāra, Žaka Prevēra, Morisa Karēma dzeja un klasiķu Pjēra Žana Beranžē, Fransuā Vijona dzeja, kā arī senfranču eposs „Dziesma par Rolandu”, kas atdzejots no senākā, starp 1140. un 1170. gadu pierakstītā eposa varianta, ko pazīstam kā Oksfordas manuskriptu.

Godinot Cecīlijas Dineres devumu latviešu kultūrā un literatūrā, grāmatu apgāds  „ALI S “ sadarbībā ar Cecīlijas Dineres meitu un mazdēlu – māksliniekiem Liliju Dineri un Robertu Dineru, laidis klajā jaunu „Dziesmas par Rolandu“ izdevumu. Tajā līdzās latviešu atdzejojumam ir lasāms arī oriģinālais Oksfordas manuskripta teksts senfranču valodā un Žozefa Bedjē tulkojums mūsdienu franču valodā.

Šī grāmata vispirms piedāvā ceļojuma iespēju vēsturē. Savā popularitātes virsotnē viduslaikos «Dziesma par Rolandu» bija salīdzināma ar mūsu laika darbības filmām. Izklaides un audzinošā nolūkā to deklamēja dārza svētkos un garos pārgājienos. Šis izdevums ir arī kā vienas dzimtas ceļojums literatūras pieminekļa ietvaros - eposu «Dziesma par Rolandu» atdzejojusi Cecīlija Dinere, tas ilustrēts ar viņas mazdēla Roberta Dinera veidotiem pieciem patinētiem bronzas ciļņiem, kas inkrustēti ar meitas Lilijas Dineres gleznotām miniatūrām uz sarkankoka plāksnēm. Ilustrācijām izvēlētā autortehnika neapšaubāmi ir unikāla, jo tā savieno šķietami nesavienojamas tehnikas vienotā veselumā – bronzas ciļņus un miniatūrglezniecību. Grāmatas mākslinieciskajā noformējumā izmantoti arī nofotografēti atsevišķi šo ciļņu fragmenti, radot "bronzas grāmatas" efektu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV