Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Notiks grāmatas "Katrīna Lielā" atvēršanas svētki

Līga Loļa, 13.04.2010. 15:35

14.aprīlī plkst. 14.00 Vēstures un kuģniecības muzeja Kolonnu zālē notiks atvēršanas svētki apgādā "Jumava" tikko iznākušajai Virdžīnijas Raundingas grāmatai "Katrīna Lielā".

Pasākumā ar savu klātbūtni apmeklētājus priecēs mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, muzeja darbinieki, vēsturnieki, kā arī Jumavas pārstāvji, kuri runās par nozīmīgo personību Krievijas un pasaules vēsturē. Prezentācijas laikā apmeklētājiem būs iespēja apskatīt īpaši grāmatas atvēršanai izstādītus muzeja eksponātus.

Vēstures un kuģniecības muzejā būs iespēja pulcēties visiem vēstures interesentiem un Katrīnas Lielās piekritējiem, lai nosvinētu Jumavas izdotās grāmatas "Katrīna Lielā" iznākšanu. Tā būs lieliska iespēja dzirdēt vēl nedzirdētus faktus par imperatores dzīvi, kā arī būt klāt vēturnieka, Rundāles pils direktora Imanta Lancmaņa stāstījumam par viņas personību un biogrāfiju. Pasākumā uzstāsies arī citi vēsturnieki ar saviem stāstiem par dižciltīgo un vareno sievieti - Katrīnu Lielo. Vēstures un kuģniecības muzeja būs izveidota arī interesanta ekspozīcija - eļļas glezna, grafikas attēli un Rīgas pilsētas atslēga, ko carienei pasnieguši viesmīlīgie rīdzinieki viņas ciemošanās laikā.

Visi būs mīļi gaidīti Vēstures un kuģniecības muzejā 14.aprīlī plkst.14.00!

Katrīnas Lielās dzīve ir apvīta dažādiem stāstiem un leģendām, taču šis vēsturiskais ziņojums ir pašas Katrīnas rakstītu vēstuļu, viņas memuāru un diplomātu ziņojumu apkopojums un notikumu apraksts. Lai izveidotu spilgtāku un objektīvāku ainu no astoņpadsmitā gadsimta notikumiem, V. Raundinga apkopojusi arī saraksti ar Katrīnas Lielās draugiem un tālaika spilgtākajām personībām.

Autore saistošā stāstā ir atklājusi Ziemeļu zvaigznes ikdienas gaitas, personības šķautnes un svarīgu notikumu izklāstu, pastāstot lasītājiem gan par imperatorescēlajiem centieniem kultūras labā, gan nekontrolējamo izšķērdību un greznību, gan arī politiskiem procesiem Krievijas galmā. Grāmatā aprakstītais stāsts ir ar lielu kultūrvēsturisku vērtību, kas Latvijas lasītājam varētu kļūt vēl tuvāka, jo Katrīnas Lielās gaitas vijušās arī cauri Latvijas teritorijai un šeit dzīvojušu cilvēku 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV