Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Vīnē pasaules pirmizrādi piedzīvos JRT "Kapusvētki"

Jaunais Rīgas teātris, 13.05.2010. 12:04

"Wiener Festwochen" festivālā Vīnē 16. maijā notiks Jaunā Rīgas teātra (JRT) Latvijas cilvēkpētniecības noslēdzošā darba "Kapusvētki" pasaules pirmizrāde.
Vīnē pasaules pirmizrādi piedzīvos JRT "Kapusvētki"

Septiņus gadus JRT aktieri un režisors Alvis Hermanis ir centušies izpētīt, atminēt, noskaidrot latviskās identitātes kodu. Viņu intereses lokā ir bijis gan cilvēku tuvplāns, gan vecums, gan laiks, gan mūsu attieksme pret lietām un notikumiem. Tēmas noslēgumam Alvis Hermanis izvēlējies ļoti īpašu un unikālu Latvijas tradīciju – kapusvētkus. Izrādes aktieri - Vilis Daudziņš, Gundars Āboliņš, Andis Strods, Ivars Krasts, Varis Piņķis, Edgars Samītis, Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Gatis Gāga, Iveta Pole un Maija Apine gada garumā ne tikai vākuši un veidojuši izrādes literāro materiālu, pētot Latvijas kapu kultūru, bet arī apguvuši pūšamo instrumentu spēli Anša Nikolovska un Jēkabs Nīmaņa vadībā. Izrādē muzicēs speciāli šim iestudējumam tapušais Jaunā Rīgas teātra pūtēju orķestris. Īpašo kapusvētku noskaņu vizualizēt izrādē palīdzēs Mārtiņa Grauda fotogrāfijas. Šoreiz bez intereses par Latvijai unikālo izrādes veidotāji ir meklējušu arī līdzīgo dažādu tautu attieksmēs pret aizgājējiem un nāvi. Izrāde "Kapusvētki" ir tapis kā kopsadarbības projekts ar "Wiener Festwochen".

Vīnes festivāls (Wiener Festwochen) dibināts 1951.gadā un ir kļuvis par Vīnes kultūras kalendāra augstāko virsotni - galvaspilsētas festivālu, kurš īpaši akcentē māksliniecisko dialogu ar citām Eiropas pilsētām un pasauli plašākā mērogā, piedāvā izcilas izrādes un koncertus, tajā pat laikā atbalstot un rādot pašu vīniešu radošuma izpausmes. Festivāla programmas koncepcija piedāvā interesantas alternatīvas visam pārējam gada repertuāram (speciāli festivāla iestudējumi, kopprodukcijas, viesizrādes). Visiem programmas komponentiem ir kopīgas iezīmes: vēlme riskēt, iespēja izraisīt skandālu.

Šī gada festivāls, kuru vada mākslinieciskais vadītājs Luc Bondy un skatuves mākslas nozares direktore Stefanie Carp, muzikālais direktors Stéphane Lissner, prezentēs piecdesmit divus inscenējumus un divsimt izrādes no divdesmit trīs valstīm (Vācijas, Ungārijas, Austrijas, Beļģijas, Polijas, Lielbritānijas, Francijas, Horvātijas, Serbijas, Igaunijas, Latvijas, Japānas, Irānas, ASV, Kanādas, Brazīlijas u.c.). Pārstāvēto mākslinieku vidū, minami Krystian Lupa, Robert Lepage, Peter Stein , Kornél Mundruczó, Enrique Diaz, Luc Bondy, Alvis Hermanis, Rimini Protokoll, igauņu kompānija NO99.

Festivāla atklāšana šogad veltīta vienam no svarīgākajiem starptautiskajiem klasiskās mūzikas notikumiem - Eirovīzijas Jauno Mūziķu Konkursam un tā finālam. Septiņi Eiropas finālisti uzstājās kopā ar Vīnes ORF Radio Simfonisko orķestri diriģenta Cornelius Meister vadībā. Brunnenmarkt kvartālā 8.maijā notiks koncerts "Soho Sounds 2", kas Balkānu ritmu un orientālu ska mūzikas ritmos aizsāks pasākumu sēriju ar nosaukumu Into the City (Pilsētā).

Teātra jomā 10.maijā notika pirmizrāde skotu rakstnieka David Harrower darbs "Sweet Nothings" (Saldais nekas), kura pamatā ir Artūra Šniclera gadsimta beigu darbu "Liebelei" (Flirts) tulkojums mūsdienu angļu valodā, Luc Bondy iestudē šo drāmu ar jaunajiem britu aktieriem. 12.maijā notiek "Lipsynch" pirmizrāde vāciski runājošajās zemēs. Šajā Robert Lepage liela mēroga episkajā poēmā deviņi izpildītāji stāstīs deviņus stāstus deviņas stundas. Apdullinošs, daudzslāņains episkais darbs cildina dzīves sarežģītību un sinhronismu, rādot adoptētu zēnu, kurš mēģina izzināt savas saknes.

Savukārt 16., 17., 18. un 19. maijā Jaunā Rīgas teātra izrāde "Kapusvētki" notiks Teater Akzent.

JRT piedalījies šajā festivālā ar režisora A. Hermaņa izrādēm "Garā dzīve" (2005) un "Soņa (2007).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV