Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Muzeju nakts pulcējusi vairāk nekā 250 tūkstošus apmeklētāju

Inese Kreicberga, 18.05.2010. 11:45

Šogad 15.maijā Muzeju nakts akcijā piedalījās 112 muzeju un virkne citu institūciju. Tradicionāli plašs piedāvājums - 37 muzeji - bija Rīgas muzeju apmeklētājiem, un apmeklējumu skaits Rīgā sasniedza gandrīz 170 tūkstošus. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, krietni bija palielinājies akcijas dalībnieku skaits Vidzemē - šogad akcijā piedalījās 30 muzeju, kuros reģistrēti 32 tūkstoši apmeklējumu. Gan Rīgas rajona muzejos, gan arī Kurzemes muzejos viesojušies vairāk kā 15 tūkstoši interesentu. Lielāks piedāvājums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad bija Zemgales iedzīvotājiem - akcijā piedalījās 9 muzeji, iepriecinot gandrīz 12 tūkstošus ciemiņu. Latgales pusē Muzeju nakts programmas tika piedāvātas 11 muzejos un apmeklētība saglabājusies iepriekšējo gadu līmenī - 5,7 tūkstoši. Kopā Latvijas muzejos reģistrēti aptuveni 250 tūkstoši apmeklējumu. Šajā skaitā neietilpst tie patiešām ļoti kupli apmeklētie objekti, ko akcijas organizētāji sauc par Muzeju nakts draugiem - LR Saeimas nams, Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālā bibliotēka un daudzi citi.
Muzeju nakts pulcējusi vairāk nekā 250 tūkstošus apmeklētāju

Muzeju nakts mērķis ir pievērst plašas sabiedrības uzmanību kultūras mantojumam. Muzeji ir aicināti meklēt netradicionālas formas komunikācijai ar apmeklētāju. Ņemot vērā izglītojošos un kultūras mantojumu popularizējošos mērķus, akcija tiek organizēta kā bezmaksas pasākums. Starptautiskās muzeju akcijas iniciatori un organizatori ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija, Latvijā akciju koordinē Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļa sadarbībā ar ICOM Latvijas Nacionālo komiteju un Latvijas muzeju biedrību.

18.maijs visā pasaulē tiek atzīmēts kā Starptautiskā Muzeju diena. Starptautiskā Muzeju padome (International Council of Museums) 2010. gada Muzeju dienā aicina uzsvērt muzeju lomu harmoniskas sabiedrības sekmēšanā ("Museums for social harmony").

Starptautiskā Muzeju diena Latvijā tiek atzīmēta kopš 1978.gada. Dažādi pasākumi, izstāžu atklāšanas, konferences notiek ne tikai 18.maijā, bet visu nedēļu.

Jau vairākus gadus Muzeju dienas centrālais pasākums ir starptautiska akcija "Eiropas Muzeju nakts", kurā piedalās muzeji visos Latvijas novados.

21.maijā kinoteātrī "Rīga" tiekas Latvijas muzeju darbinieki, lai noslēgtu Starptautiskajai Muzeju dienai - 18.maijam - veltīto pasākumu klāstu. Muzeju darbinieku tikšanās Starptautiskās Muzeju dienas gaisotnē ir viena no Latvijas Muzeju biedrības uzturētajām tradīcijām. Šī tikšanās būs veltīta gan muzeju nozares aktualitātēm - par nozares stratēģijas jautājumiem runās Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns, par Latvijas Muzeju padomes darbību - tās priekšsēdētājs Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, par Nacionālo kultūras institūciju darba grupas aktivitātēm - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, par muzeju darbinieku izglītības jautājumiem - Baltijas Muzeoloģijas veicināšanas biedrības priekšsēdētāja Tukuma Muzeja direktore Agrita Ozola un Latvijas Kultūras akadēmijas Muzeoloģijas maģistrantūras studiju programmas lektore Astrīda Rogule.

Svētku reizē tiks pasniegta ICOM Latvijas Nacionālās komitejas balva par muzeju starptautisko sadarbību. Latvijas Muzeju biedrība pasniegs šogad iedibināto gada balvu "Muzeju zelta puteklis". Kultūras ministrijas atzinību saņems muzeju darbinieki, kuri muzejos ir ieguldījuši 25 darba gadus. Viņu vidū ir Jēkabpils muzeja direktore Inese Berķe, Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja direktore Tekla Bekeša un citi cienījami muzeja darba profesionāļi.

Foto no Muzeju nakts 2010 šeit un šiet.

Foto: Zane Fridrihsone

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV