Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

"Galerijā L" dzeju lasīs fotomākslinieks Vilhelms Mihailovskis

Gundega Kaņepāja, 13.09.2010. 12:21

Dzejas dienu ietvaros jaunizveidotajā mākslas telpā „Galerija L", kurā tiek izstādīti Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi, otrdien, 14. septembrī plkst. 18.00 (Rīgā, Alūksnes ielā 5) savus, kā arī latviešu un krievu dzejas klasiķu darbus lasīs fotomākslinieks Vilhelms Mihailovskis. Ieeja šajā pasākumā ir bez maksas.

Dzejas vakara ietvaros skanēs gan paša mākslinieka dzeja, gan Ojāra Vācieša, Marinas Cvetajevas, Vladimira Visocka, Josifa Brodska un Andreja Vozņesenska darbi. Pats mākslinieks saka: „Lai arī ar fotogrāfiju esmu nodarbojies visnopietnāk un šie mani darbi ir atpazīstamākie, tomēr arī poēzija mani pavada visu mūžu. Faktiski var teikt, ka sākotnēji bija dzeja un tikai tad sāku nodarboties ar fotomākslu. Taču pēdējos gados esmu atgriezies pie dzejas, tāpēc arī tapis šis projekts, kurā dzeja un fotogrāfija saplūst un papildina viena otru."

Šī būs pirmā reize, kad fotomākslinieks Vilhelms Mihailovskis savu dzeju lasīs publiski. Kā viņš pats norāda – tā nav tematiska dzeja, bet emocionālas pārdomas par dzīvi, mūžību, dvēseliskumu un vidi, kas to ietver.

Galerijas vadītāja Gundega Kaņepāja savukārt, skaidrojot, kādēļ jauniešu mākslas telpā Dzejas dienu laikā paredzēts demonstrēt vecmeistaru darbus – gan vizuālus, gan verbālus, - saka: „Kāda literāte teica, ka dzeju, bērniņi, sapratīsiet tikai tad, kad būsiet manā vecumā. Taču mēs vēlamies paeksperimentēt un izmēģināt, kāda būs dažādu paaudžu reakcija uz senu un augstu vērtētu autoru darbiem un cik ļoti atšķiras vai neatšķiras šodienas jauniešu skatījums uz dzīvi no tā, kā pirms vairākiem desmitiem gadu un arī tagad domājis Mihailovskis un viņa lasītās dzejas autori. Vai mākslinieks un viņa devums vispār var novecot? Turklāt šoreiz vēlamies veidot foto un dzejas sinerģiju, atspoguļojot to, ka cilvēka iespējas ir tik neaptveramas, ka robežas starp dažādiem izpausmes veidiem dažkārt ir pat grūti saskatāmas."

„Galerija L" durvis apmeklētājiem vērusi pirms dažām nedēļām, un tās mērķis ir radīt pastāvīgu mākslas telpu, kurā izpausties un plašāku sabiedrību ar saviem darbiem iepazīstināt Latvijas Mākslas akadēmijas studentiem un citiem jaunākās paaudzes māksliniekiem. Galerijas idejas autori un veidotāji ir Latvijas Mākslas akadēmijas studentu iniciatīvas grupa sadarbībā ar „Rīgas Kinostudiju", kuras vadība atbalsta radošus jauniešus.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV