Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Rīgā viesosies lietuviešu rakstniece Kristina Sabaļauskaite

Apgāda Zvaigzne ABC Reklāmas un mārketinga daļa, 02.03.2011. 12:49

Apgāds "Zvaigzne ABC" aicina lasītājus tikties ar Kristinu Sabaļauskaiti, lietuviešu rakstnieci, romāna "Silva rerum" autori, sestdien, 5. martā, plkst. 14.00 "Baltijas grāmatu svētkos 2011" Ķīpsalā.
Rīgā viesosies lietuviešu rakstniece Kristina Sabaļauskaite

Kristina Sabaļauskaite ir dzimusi Viļņā, kopš 2002. gada dzīvo gan Viļņā, gan Londonā, kur strādā par Lietuvas lielākā dienas laikraksta "Lietuvos rytas" ārzemju korespondenti. Rakstniece ieguvusi mākslas vēstures doktores grādu.

Kristinas Sabaļauskaites romāns "Silva rerum" ir izpelnījies pārsteidzoši lielu atzinību gan no lasītājiem, gan no kritiķiem, tas apbalvots ar pirmo Jurgas Ivanauskaites literāro prēmiju (2009), ieguvis titulu Lietuvas Gada grāmata (2009) un iekļauts dekādes desmit nozīmīgāko lietuviešu grāmatu sarakstā (2010). No lietuviešu valodas grāmatu tulkojusi Dace Meiere.

Kristina Sabaļauskaite, iedvesdama jaunu dzīvību vēsturiskā romāna žanram Lietuvā, lasītājus talantīgi pārceļ 17. gadsimta vidus Lietuvas Dižkunigaitijas bajāriskajā atmosfērā – ar autentiskām audumu faktūrām, krāsām, dārgakmeņu zvīļošanu, ēdienu garšām un smaržām – un uzdāvina īstu ceļojumu laikā.

Vēsturiskie varoņi, detaļas, notikumi šajā romānā savijas maģiskā, aizraujošā stāstījumā, kurš tempa ziņā neatpaliek no trillera un kurā mīlas stāsts saaug ar detektīva elementiem, bet, vēstot par ikdienas sarežgījumiem, netrūkst arī autorei raksturīgā smalkā humora un ironijas.

Dr. Irena Vaišvilaite, vēsturniece: "Grāmata sniedz juteklisku, intelektuālu un izziņas baudu. Tā sarakstīta vairākos līmeņos, starp kuriem lasītājs var brīvi pārvietoties. [..] Teksts rada pasakainu, apburošu, taču vienlaikus arī biedējošu un noslēpumainu iespaidu, kas iedarbojas uz cilvēka emocijām un mudina uz pārdomām par dzīvi un nāvi, skaistumu un neglītumu, par cēlsirdību un viszemiskākajām kaislībām. Viss, kas saucams par baroku, ir atrodams šajā grāmatā."

Silva rerum (latīņu valodā – 'lietu mežs') – 16.–18. gs. Lietuvas bajāru ģimenēs populāra, no paaudzes paaudzē pārmantojama "ģimenes grāmata", kurā tika pierakstīti ne vien svarīgāko notikumu datumi, bet arī apsveikuma runas un dažādas prātulas.

Foto: Kristina Sabaļauskaite (foto autore Diana Gomez)

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV