Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Kultūras un izklaides programma Ars Rezumē: Impresijas

Natālija Sujunšalijeva, 07.09.2011. 09:51

Ceturtdien, 15. septembrī, plkst. 18.00 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) norisināsies programmas „Ars Rezumē" kārtējais izstādes noslēguma pasākums. Muzikāli dramatiskajā performancē „Impresijas" neparastu tematisku sintēzi radīs vairāki mākslas veidi – dzeja, mūzika un izstādē „Hibrīdu pārlidojumi" plaši pārstāvētā fotogrāfija.
Kultūras un izklaides programma Ars Rezumē: Impresijas

Izstādes „Hibrīdu pārlidojumi. Mākslinieks kā fotogrāfs. 19. gs. vidus–2010" centrālais medijs ir fotogrāfija, kas skatīta attiecībās ar citiem mākslas veidiem – glezniecību, tēlniecību, video un digitālo mākslu. Uzsverot un turpinot izstādes sintēzes ideju, performance skatītāju aizvedīs krāšņā iztēles ceļojumā caur dzejas un mūzikas līkločiem, bet vizuālo baudījumu un dzejas krāsainību atklās mākslas foto. Mākslas fotogrāfijām radītais dzejas un mūzikas pavadījums cieši sasauksies ar aktuālās izstādes tematiku un fotogrāfijas mākslas dažādo interpretāciju.

Pasākuma radošo komandu veido dzejnieku Zandas Znotiņas un Jāņa Damrozes tandēms, dziesminiece Dace Priedoliņa, mūziķis Einārs Kvilis un fotomāksliniece Una Šneidere. Programmā: romantiska mīlas, kaislību lirika un dabas dzeja ģitāras improvizācijas pavadījumā. Daces Priedoliņas autordziesmas ar dzejnieku Jāņa Damrozes un Zandas Znotiņas vārdiem.

Zanda Znotiņa un Jānis Damroze ir aktīvi jaunās literātu paaudzes pārstāvji. Abi dzejnieki kopā sarīkojuši dzejas autorvakaru „Saglabājot skaistumu sevī" Tukumā 2008. gada aprīlī. Jānis Damroze izdevis trīs dzejas krājumus – „Sapņu meitenei" (2008), „Varbūt par mums" (2009) un „Es esmu bagāts kā lords" (2009). Savukārt Zandai Znotiņai šobrīd top pirmais dzejas krājums.

Jānis Damroze ar fotomākslinieci Unu Šneideri sadarbojies vairākkārt, veidojot dzejas krājumu „Sapņu meitenei", citu autoru dzejas krājumu vāka noformējumus un fotoizstādi Tukumā. Una Šneidere sarīkojusi personālizstādes dažādās Latvijas pilsētās, kā arī piedalījusies fotoakcijā „Viena diena Latvijā" 2007. gadā. Māksliniece par sevi saka: „Lai nodzīvotu savu dzīvi tieši tā, kā vēlos, upurēju kādu daļu no dzīves rutīnas un garlaicības! Brīvmākslinieks. Pārsvarā visu redzu caur fotoaparāta objektīvu un tieši šobrīd pie sevis domāju, kā iemūžināt kadrā to, ko redzu sev priekšā!".

Jānis Damroze sadarbībā ar dziesminieci Daci Priedoliņu radījis dziesmu ciklu „Sirds pieturzīmēs". Dace Priedoliņa kopā ar Jāni Damrozi, Unu Šneideri un vēl citiem māksliniekiem veidojusi dzejas vakarus Latvijas kultūras namos un bibliotēkās.

Ieeja pasākumā bez maksas.

Ars Rezumē

Kopš 2008. gada Latvijas Nacionālais mākslas muzejs piedāvā saviem apmeklētājiem kultūras un izklaides programmu „Ars Rezumē". Tuvojoties lielās izstādes noslēgumam, LNMM izstāžu zālē Arsenāls iepriekš izziņotā ceturtdienas vakarā tiek rīkots īpašs pasākums ar aicināto viesu uzstāšanos: dzejniekiem, mūziķiem, teātra dalībniekiem, dejas māksliniekiem un citām radošām personībām.

„Ars Rezumē" mērķis ir atbalstīt dažādu radošo aktivitāšu norisi un paplašināt Arsenāla piedāvāto kultūras pasākumu klāstu, radīt draudzīgāku, sabiedrībai atvērtāku publisko telpu, kurā pulcēties ne tikai uz izstādes apskati. Programmas ietvaros jau ir notikuši vairāki pasākumi.

Aicinām izbaudīt radošo muzeja vakaru gaisotni, klausoties un skatoties Jums gatavotos priekšnesumus!

Foto: Unas Šneideres fotogrāfija ar Jāņa Damrozes dzeju. 2008. No Unas Šneideres personiskā arhīva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV