Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Igauņu mākslinieces Alises Kaskas izstāde "Frakcijas"

"Galerijas 21" veidotāji, 12.09.2011. 09:08

No 9. septembra līdz 29. oktobrim "Galerijā 21", Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 6, būs skatāma igauņu mākslinieces Alises Kaskas izstāde "Frakcijas".
Igauņu mākslinieces Alises Kaskas izstāde "Frakcijas"

Alise Kaska (1976) ir igauņu jaunās paaudzes laikmetīgās mākslas pārstāve, kura kopš 1997.gada piedalījusies starptautiskās izstādēs Somijā, Vācijā, Francijā un ASV.
Alises Kaskas gleznām raksturīga tonalitāte un minimālisms. Lai gan šķietami vienkārši, darbi ir uzlādēti ar eksistenciālām problēmām. Kaska ir lieliska zīmētāja un gleznotāja, kas savos hiperreālās ievirzes darbos neizmanto fotogrāfiju.

Jaunāko darbu izstādē "Frakcijas" Kaska turpina risināt savu iepriekšējo gleznu problemātiku, kur būtisks ir metaforisks vizuālais tēls. Lai gan darbos dominē vispārināts cilvēks, tajos vienmēr jūtamas emocijas, ideja un mērķis. Izstādes „Frakcija" darbos Alise aktualizē ideju par cilvēcības tēmu, kā māksliniece pati stāsta: „gleznas ir par to kā cilvēks tiecas kļūt cilvēcīgāks". Tāpat kā Kaskas iepriekšējos darbos, svarīga ir vizuālā tēla saspēle ar telpu – brīžiem telpa ir nenosakāma, deformēta vai abstrakta, kas šādā veidā pievērš papildus uzmanību idejai, ko vēlas paust māksliniece. Vairākās gleznās ir apspēlēta paša cilvēka ēnas ideja. Ēna dažkārt vizuāli aizstāj otru cilvēku, citkārt kļūst par paša cilvēka atbalsta punktu. Tāpat Kaska jaunākajās galeznās cilvēka tēlu padara vēl nosacītāku – attēlo tikai ķermeņa daļas vai tā siluetu, tādējādi radot arvien jaunu dzinuli gleznas idejas meklēšanai.

Galerija 21, kas durvis vēra 2008. gada oktobrī, vēlas parādīt to, kā savu laikmetu izjūt jaunās paaudzes mākslinieki. Galerijas veidotāji ir pārliecinājušies par nepieciešamību paplašināt kāda viena neliela reģiona robežas, tāpēc izstāda labākos jaunos māksliniekus no visām trīs Baltijas valstīm – Latvijas, Igaunijas un Lietuvas.

Šī ir Alises Kaskas jau otrā izstāde Latvijā. Pirmā A.Kaskas izstāde „Konkorde" Galerijā 21 norisinājās 2009.gadā un tika veidota kopā ar igauņu instalāciju un performanču mākslinieku Neemi Kulmu.

Kaskas darbi pārstāvēti Igaunijas muzejos, kā arī privātkolekcijās ne tikai Eiropā, bet arī Turcijā un Ķīnā. Kaska arī ir pirmā mūsdienu Baltijas māksliniece, kuras darbi jau 2007.gadā tikuši pārdoti prestižajā Christies izsolē.

Izstāde ir skatāma no 9.septembra līdz 29.oktobrim „Galerijā 21", Z.A. Meierovica bulvārī 6. Darba laiks no Otrdienas līdz Piektdienai 12 – 18, Sestdien 12 – 16.

Plašāka informācija pa tālruņiem – 26730860, 29161945 un 29266490.

www.galerija21.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV