Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Ausmas Šmites personālizstāde „Tērauda sirds" Galerijā 21

EasyGet.lv, 26.03.2012. 09:30

No 29. marta Galerijā 21 būs skatāma grafikas mākslinieces Ausmas Šmites personālizstāde „Tērauda sirds", informē galerijas pārstāve Zane Reķe.
Ausmas Šmites personālizstāde „Tērauda sirds" Galerijā 21

Māksliniece Ausma Šmite (1986) izstādē publiku iepazīstina ar pēdējo gadu laikā tapušajām litogrāfijām. Tā ir pirmā jaunās, talantīgās grafiķes personālizstāde, un „Galerija 21" priecājas par sadarbību ar daudzsološo mākslinieci, kas rūpīgi strādā tieši šajā mākslas tehnikā - grafikā.

Tēma, ar kuru saistīta izstāde, pirmajā skatījumā šķiet briesmīga. Pati māksliniece par to saka: „ Briesmoņi ir fascinējoša parādība, kas vienmēr bijusi neatņemama sabiedrības un kultūras daļa, reizē pievelkot un liekot novērsties.Šobrīd mani interesē vērot, fiksēt un salīdzināt, kas prasa gan veiksmi pamanīt, gan pacietību neaizbiedēt ieraudzīto. Top savādu un varbūt nedaudz biedējošu tēlu galerija – fantastisku būtņu portreti – , kurā sajaucas popkultūras citāti, leģendas un patiesi fakti.

Briesmonis, dzīvojot tumsā, aiz sabiedrības robežas, sevī iemieso bailes un mežonīgos dabas spēkus. Tomēr tas arī uzdod jautājumu par to, cik viegli ir padarīt kādu par briesmoni, attiecīgi pret viņu tā izturoties. Es ļauju tēliemm palikt ārpus zināmās un saprotamās pasaules kārtības, aicinot katru skatītāju izvērtēt, vai viņš ir gatavs akceptēt savādāko un neierasto."

Māksliniece litogrāfijas zīmējums veido uz kaļķakmens plāksnes, pēc tam to ķīmiski apstrādā un ar speciālas preses palīdzību pārnes uz papīra.

Zīmēšanas process ir līdzīgs kā uz papīra, bet kaļķakmens plākšņu virsmas atšķirībā no tā ļauj izmantot arī „skarbākus" paņēmienus, kā skrāpēšanu, virsmas kodināšanu un eksperimentus ar dažādu vielu un šķidrumu uzklāšanu.

Guntars Sietiņš, Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļas vadītājs, par mākslinieci saka: "Ausmas Šmites litogrāfijas ir grafiski tīras un elegantas. Šo kompozīciju pamatā ir ļoti smalks, izjusti niansēts zīmējums. Bet zem šā šķietamā viegluma ir palicis neredzams liela apjoma darbs".

Izstāde „Tērauda sirds" būs skatāma līdz 28.aprīlim.

Galerija 21, Z.A. Meierovica bulvāris 6.

Darba laiki no otrdienas līdz piektdienai no pl. 12-18, sestdien no pl. 12-16.

Tālrunis papildus informācijai 26730860 www.galerija21.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV