Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

"Pearl Jam Twenty" uz lielā ekrāna

Elīna Gulbe, 23.09.2011. 17:56

Divdesmit gadu jubileja cilvēkam ir tikai tāds „lielās" dzīves iesākums, bet mūziķu apvienībām šis cipars norāda uz nopietnu briedumu. To, kas ar Sietlas alternatīvās mūzikas scēnas dalībniekiem noticis pa 20 darbības gadiem lieliski iezīmē filma „Pearl Jam Twenty".
"Pearl Jam Twenty" uz lielā ekrāna

Filma, kas vienā seansā bija skatāma "Kino Citadele", skatītājus aizvedu uz Sietlu 80. gadu vidū un iepazīstina ar to, kā šajā Amerikas pilsētā pirms vairāk nekā 20 gadiem radusies grunge mūzikas scēna, kuras pazīstamākie pārstāvji ir Pearl Jam, Nirvana un Soundgarden. "Pearl Jam Twenty" uzsver, cik ar izcelsmes vietu saistīti ir Pearl Jam. Lai gan filmas centrā, nenoliedzami, ir pati grupa, tajā ir dota pietiekami plaša fona informācija, lai jebkuru skatītāju iepazīstinātu ar grunge dzimtenes Sietlas mūzikas scēnu. Filmā iekļauti gan fragmenti no grupas Nirvana intervijām, gan tā laika televīzijas pārraidēm, kurās lieliski atspoguļojas sabiedrības viedoklis par tā laika rokmūzikas scēnu Sietlā. Atjautīgi samontētais materiāls sniedz visaptverošu, kā arī samērā izklaidējošu ieskatu 80.-90. gadu pasaulē, sasaistoties ar Pearl Jam vēsturi. Savu vietu šajā filmā atradusi arī tā laika „depresīvā" jaunatne, kura tad galvenokārt arī bija Pearl Jam auditorija, iezīmējot to, ka katra nākamā paaudze ir iepriekšējās paaudzes kritizēta un nesaprata. Tā paaudze, kuru pārstāv arī paši Pearl Jam puiši, paaudze, kura savu neapmierinātību ar pasauli gremdēja narkotikās un depresīvā rokmūzikā.

Galvenokārt filma tomēr ir stāsts par Pearl Jam. Tā ļauj dzirdēt intervijas ar grupas dalībniekiem un redzēt virkni koncertierakstu, kā arī atklāj grupas pastāvēšanas būtību un visus tos traģiskos gadījumus, kuri ar to savijušies un atstājuši neizdzēšamas pēdas grupas daiļradē. Sākot ar pašu grupas izveidošanos, kuru savā veidā izraisīja grupas Mother Love Bone solista Endrjū Vuda nāve, beidzot ar traģiskajiem notikumiem Roskildē, kas grupā raisīja pārdomas par darbības beigšanu. Ļoti vērtīgi šajā stāstā ir pašu grupas dalībnieku komentāri par visiem notikumiem, kas veidojuši Pearl Jam 20 gadus garo vēsturi. Iespējams, lielākajiem grupas faniem šī filma nespēja sniegt necik daudz ekskluzīvas informācijas, bet, tiem, kuri vienkārši novērtē Pearl Jam sasniegumus un tās vietu 90. gadu mūzikas scēnā, filma ļauj ieskatīties satriecošā tā laika notikumu kopskatā.

Filma ar skaļo rokmūziku un dinamiskajiem koncertierakstiem rada vēlmi atgriezties vecajos, labajos 90. gados un vēlreiz izbaudīt trakos koncertus, kuros grupas solists Edijs Veders rāpjas pa skatuves konstrukcijām, kamēr pārējie grupas dalībnieki ārdās pa skatuvi. Šķiet, ka svarīgākais filmā ir noķert tieši to 90. gadu rokmūzikas sajūtu.

Foto: Pearl Jam. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV