Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Muzeju nakts 2012 Rēzeknē

EasyGet.lv, 07.05.2012. 12:07 | komentāri (1)

Latvijas muzeju kopīgais moto šoreiz ir „Zilā krāsa – jūra", arī Latgalē ir mazā jūra – Rāznas ezers – teiksmām un leģendām apvīts, kurā sākas arī Rēzeknes upe. Līkumojot gar pļavām, mežiem, ceļiem, mājām un ļaudīm, upe atnes savus stāstus līdz pilsētai, Muzeju nakts ir īstais laiks, lai tos izstāstītu. 19.maijā Latgales Kultūrvēstures muzejs aicina ieklausīties Krastmalas stāstos.
Muzeju nakts 2012 Rēzeknē

Galvenais akcents joprojām būs stāsti, kas skatāmi, lasāmi, dzirdami vai tikai nojaušami muzeja ekspozīcijās un izstādēs. Speciāli šai naktij veidotajā izstādē, fotogrāfs Aleksandrs Bondarenko ļaus paskatīties uz Rēzekni caur zilās krāsas variācijām dabā, ielās un cilvēkos.

Kā jau ierasts, būs konkursi un radošās darbnīcas, kas ikvienam ļaus radīt pašam savu brīnumaino stāstu par to, kā veiksies trauku tilpuma mērīšanā, muzicēšanā, veidošanā vai „zilu brīnumu" izdomāšanā utt.

Drošības pēc, ejot uz Muzeju nakti, paņemiet somā līdzi vēl vienu jaku, jo pie mums ciemosies arī kaimiņi rikavieši, kuri ne vien stāstīs un rādīs, bet arī iesaistīs rēzekniešus ganu dienas tradīciju izspēlē – vakars būs silts, tāpēc būs arī rumulēšanās pagalmā.

Savukārt katrs zvejnieks noteikti zina vismaz vienu stāstu par piedzīvojumiem, aicinām – nāciet un izstāstiet, lai tie, kuri ticēs, paliek ar mutēm vaļā no brīnumiem! Kāds zvejnieks reiz stāstīja, ka vienu ziemu, zvejojot ezerā, zivs norāvusi āķi un aizpeldējusi, bet nākamajā ziemā viņš izvilcis zivi un tai mutē atradis arī savu iepriekšējā gada āķi – redz, kāda laime – bija gan zivs, gan vecais labais āķis!

Šogad lieliska iespēja būs pavērot Rēzekni no augšas, jo šai naktī atvērta būs arī Rēzeknes Sv.Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca, ļaujot katram ieklausīties torņa stāstos gan par baznīcas vēsturi, gan pilsētas zilajām ugunīm naktī, te gan jāatzīmē – kāpt tornī iesakām tikai drosmīgajiem.

Muzeju nakts 2012 noslēgumā paredzamas neparedzamas mākslinieku performances, bet tas lai paliek pārsteigums, piebilst var vien īsi – jūs jau zināt, ka māksliniekiem „jūra līdz ceļiem", tātad viņi var visu...

Muzeju nakts 2012 Latgales Kultūrvēstures muzejā, Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē.

Krastmalas stāsti
19:00 Sākuma stāsti – par ko stāsta Rēzeknes upe.
19:30 Zilie stāsti – fotoizstādes atklāšana - Aleksandrs Bondarenko „Zilā".
19:30 – 01:00 Muzeja stāsti – ekspozīciju un izstāžu apskate.
19:30 – 24:00 Brīnumu stāsti – radošās darbnīcas, spēles un konkursi.
19:30 – 24:00 Torņa stāsti – pilsētas panorāma naktī no Rēzeknes Sv.Trīsvienības evaņģēliski luteriskās baznīcas torņa.
20:00 Pavasara stāsti – tradīciju uzvedums ar rumulēšanos „Pyrmuo gonu dīna", etnogrāfiskais ansamblis „Rikava".
21:00 Zvejnieku stāsti – gribi tici...
24:00 Mākslinieku stāsti jeb jūra līdz ceļiem. Mākslinieku biedrība Artistence.
01:00 Ne asakas...

Foto: Muzeju nakts 2011 Rēzeknē. Foto (c) A.Bondarenko

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV