Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Muzeju nakts Valkas novadpētniecības muzejā

EasyGet.lv, 11.05.2012. 09:51

Sestdien, 19. maijā, no plkst.19.00 līdz 20.maijam plkst.01.00 jau astoto reizi Latvijā norisināsies akcija „Muzeju nakts", kad ieeja muzejos ir bez maksas. Šī gada devīze ir „Zilā krāsa – jūra".. Valkas novadpētniecības muzejs akcijā piedalās ar pasākumu „Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra!", informē Valkas novadpētniecības muzeja direktore Meldra Cimdiņa.
Muzeju nakts Valkas novadpētniecības muzejā

Sarīkojumā „Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra!" Valkas Mākslas skolas pedagogu vadībā varēs darboties radošajā darbnīcā „Laikmeta pēdas smiltīs un akmenī", veidojot krāsainās mandalas un veicot akmens dekoratīvo apstrādi. Mandalas ir kļuvušas par mūsdienu meditācijas veidu un atspoguļo dabu, tās likumus. To veidošana un krāsu terapija ir kā dvēseles dziedināšana, kas palīdz atjaunot mieru un līdzsvaru. Būs arī iespēja veidot zīmējumus un dekupāžu uz akmens.

Visas akcijas laikā būs apskatāma virtuālā izstāde „No gaismas, no skaņas, no vārda..."– notvertais mirklis attēlos, skaņdarbos un vārsmās. Gaisma – fotostudija „Reflex", skaņa – Anita Tannenberga, vārds – Marika Svīķe. „Fotogrāfija – uztvertā gaisma vakara stundā, mūzika – saklausītā skaņa klusajā telpā, dzeja – sajustā doma sirdī un laikā,"– tā par izstādi saka tās autori. Izstādē piedalās dzejniece M.Svīķe, mūzikas autore A.Tannenberga un „Reflex" fotogrāfi: Aldis Māris Dubļāns, Dainis Jansons, Aivars Viļumsons un Jurijs Simonovs. Uzzināt ko jaunu par laiku, kad tagadējā Valkas novada teritorijā bija jūra, varēs izstādē „Arī Valkas teritorijā kādreiz bija jūra" no Latvijas Dabas muzeja krājuma un ģeologa Daiņa Ozola privātkolekcijas. Plkst.20:00 būs tikšanās ar Dabas aizsardzības pārvaldes vecāko ekspertu D.Ozolu. Līdztekus citiem Latvijas minerāliem un iežiem, ģeologs iepazīstinās ar ļoti retu un unikālu minerālu no Gaujas krastiem – zilo vivianītu. Tikšanās ilgs aptuveni 30 – 40 minūtes, pēc tās sekos praktiska darbošanās – aizraujoša nodarbība D.Ozola vadībā – akmeņu skaldīšana.

Lai rosinātu apmeklētāju interesi par kaimiņiem, Valkas novadpētniecības muzejs un Valgas muzejs (Igaunija) rīko konkursu „Meklējam dārgumus pie kaimiņiem". Muzeju nakts norise Valgas muzejā ir no 18:00–22:00, tāpēc konkurss noritēs no 18:30–21:30. Katrā muzejā būs jāatrod 5 eksponāti. Konkursa noslēgums ar uzvarētāju apbalvošana notiks Valkas novadpētniecības muzejā plkst.22:30. Akcijas laikā varēs iesaistīties arī Valsts izglītības satura centra un skolēnu veidotajās vides izziņas spēlēs par Baltijas jūru, tai skaitā – Vides izziņas spēļu konkursa „Iepazīsti vidi" 2011.gada uzvarētāju – Rēzeknes Katoļu vidusskolas komandas spēle „Ceļojums pa Baltijas jūru 3D". Ar spēli „Saulriets Baltijas jūrā" iepazīstinās Ērģemes pamatskolas skolēni. Akcijas laikā muzeja parkā būs apskatāma telpisku objektu brīvdabas ekspozīcija. Tās autori ir Valkas Mākslas skolas un Valkas pamatskolas audzēkņi un koktēlnieks Aivars Magone. Pasākuma laikā varēs nobaudīt zivju zupu, ko sarūpējis bistro „Jumis".

Muzeju nakts ir starptautisks, Eiropas mēroga pasākums, kas vienlaikus notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Ar ilgu un cerību zilo krāsu šogad Latvijā tiek uzsākts Muzeju nakts trīs gadu cikls, kas noslēgsies 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un kā Latvijas kultūras simbols tiks godināts dzintars. Muzeju nakts ciklu veidos 3 krāsas un 3 Latvijas dārgumi – zilā jūra, zaļais mežs un sarkanais dzintars. Trīs gadu cikls iezīmēs dzintara tapšanas ceļu, vienojot jūru ar mežu un brīnumaino saules akmeni – dzintaru. Lai redzētu dzintara mirdzumu, jāiepazīst priežu meža versmainā vasaras smarža, jūras viļņu draudīgās vērpetes un mūžīgās tālumu ilgas. Informācija par Muzeju nakts pasākumiem citviet Latvijā: http://www.muzeju-nakts.lv/ .

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV