Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Muzeju nakts programma Rīgas muzejos

EasyGet.lv, 15.05.2012. 11:01

Muzeju nakts ir vērienīgākā un populārākā muzeju nozares akcija, svētki, kas šogad Latvijā notiks jau astoto reizi, starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas ik gadu maijā tiek rīkots gandrīz visos Eiropas muzejos. Muzeju nakts sākas sestdienas vakarā un turpinās līdz pat svētdienas pirmajai rīta stundai.
Muzeju nakts programma Rīgas muzejos

19 .maija vakarā Rīgas Jūgendstila muzejā no plkst. 19.00 līdz 01.00 varēs iepazīties ar retiem eksemplāriem no muzeja krājuma, noraudzīties krāsu rotaļās un sekot teatralizētam uzvedumam "Jūgendstila noskaņas zilā vakarā".

Rīgas Porcelāna muzejā "Zemūdens arheoloģija" ļaus saskatīt muzeja eksponātus īpašā skatu leņķī. Būs apskatāma arī ekspresizstāde no Rīgas Porcelāna muzeja fondiem "Zilais porcelāns".

Koncertzālē Ave Sol un tās pagalmā ikvienu sagaidīs "Zilā krāsa – jūra" - literāri dramatisks, muzikāls stāsts par leģendāro jūras braucēju Didriķi Taizeli pēc Marģera Zariņa romāna motīviem. Stāstnieks uz kuģa - Eduards Liniņš. Ostā - koncertzāles pagalmā, ikvienam būs iespēja piedalīties braucienā ar vali, apslēpto dārgumu meklēšanā, kā arī piedzīvot viesuli Īlingu un citas neparedzamas dabas stihijas kopā ar pieredzējušo Karaliskā Improvizācijas teātra jūras braucēju Vari Klausītāju. Kuģot un meklēt piedzīvojumus ostā - Citadeles ielā 7 visi aicināti no plkst. 20.30 līdz 01.00.

Aleksandra Čaka muzejā no plkst. 11.00 līdz 17.00 Muzeju nakts apmeklētājiem tiks sniegta iespēja apskatīt "Liedaga stāstus" - izstādi, kas veltīta dzejnieka Aleksandra Čaka saistībai ar jūru. Ekspozīcija iepazīstinās ar ievērojamākajām Rīgas jūrmalas kūrortvietām, kur dzejnieks brīvdienās veda sauļoties savu iemīļoto, ielūkoties pazīstamu rakstnieku pludmales garderobē un redzēt, kā pats Čaks izskatījās jūras krastā. Pēc izstādes atklāšanas no plkst. 19.00 līdz pat 01.00 Čaka muzejā darbojas "Mazā Monmartra", bet vakara noslēgumā- Nika Matvejeva koncerts.

Šogad Muzeju naktī piedalīsies 120 kultūras un mākslas iestādes, iemirdzoties jūras zilajai krāsai, vērojot tās bezgalību un meklējot atbildes uz Latvijai būtiskiem jautājumiem: kā jūru saglabāt šodien un nākotnē ? Kā nosargāt piejūras iedzīvotāju tradicionālo dzīvesveidu un ļaut jūrai stiprināt valsts tautsaimniecību un ekonomisko neatkarību? Pagājušajā gadā Latvijā, kur kopumā atvērti 27 valsts muzeji, 79 pašvaldību muzeji un vairāk nekā 110 privātie muzeji, Muzeju nakti apmeklēja 271 000 cilvēku.

Muzeju nakts pirmoreiz notika Francijā, kad muzeju durvis atvērās pēc oficiālā darba laika, lai plašāku publiku ieinteresētu par kultūras un mākslas vērtībām, ļaujot tām pietuvoties netradicionālā, neformālā manierē, veicinot interesi par kultūras un mākslas aktuālajām norisēm Eiropā un pasaulē. Muzeju nakts pasākumos ieeja - bez maksas.

Foto: Aleksandrs Čaks kopā ar Anitu Bērziņu Jūrmalā. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV