Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

JRT jaunajā sezonā taps septiņi jauniestudējumi

EasyGet.lv, 05.09.2012. 15:36

Šodien, 5. septembrī, Jaunā Rīgas teātra (JRT) Mazajā zālē notika sezonas sākumam veltīta preses konference, kurā teātra direktore Gundega Palma, mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis un režisori Māra Ķimele, Gatis Šmits, Ģirts Ēcis un Vladislavs Nastavševs informēja par 2012./2013. gada sezonas aktualitātēm un radošajiem plāniem.
JRT jaunajā sezonā taps septiņi jauniestudējumi

Alvis Hermanis uzrunā klātesošajiem atzina: „Ir mainījies viss teātra konteksts Latvijā – manuprāt, Latvijas teātros nav bijis tik dzīvs, tik enerģisks teātra process kā šobrīd, lielā mērā pateicoties jaunajiem režisoriem, kurus izaudzinājusi Māra Ķimele un citi pasniedzēji. Šobrīd Latvijas teātros saziņa notiek ļoti aktuālā, 21. gadsimta valodā, kādā arī būtu jāsazinās ar skatītājiem.

Mūsu lielākā bagātība ir mūsu aktieri, ar viņiem visvairāk vajag rēķināties. Man bieži jautā, pēc kādiem principiem jauni režisori tiek uzaicināti strādāt ar mūsu aktieriem. Tas arī ir kritērijs – saprast, kuri režisori ar savu darba stilu, iestudējot izrādes, spēj radoši izmantot mūsu aktieru potenciālu, kuriem nav vienalga, kādi aktieri piedalās viņu izrādēs. Tas ir tāpat, kā, ja ir Stainway klavieres, ne visi pianisti māk izmantot to potenciālu.

Kad tā no malas paklausās, var rasties iespaids, ka mēs, režisori, esam cilvēki ar noslieci uz filozofēšanu, pasaules „lāpīšanu", bet tā varbūt arī ir JRT galvenā tēma – ar izrādēm uzdot pašus svarīgākos jautājumus, ko kino un citas mākslas (ar izņēmumiem, protams) dara aizvien mazāk."

2011./2012. gada sezonas pārskats

Aizvadītajā sezonā nospēlētas 499 izrādes, no tām 492 izrādes JRT telpās, 7 viesizrādes Latvijas pilsētās.

Kopā JRT izrādes aizvadītajā sezonā Latvijā noskatījušies 104 987 skatītāji. Vidējais zāļu piepildījums JRT telpās sasniedzis 92,2 %. Vidējā biļešu cena – Ls 8,17.

Populārākās izrādes: Lielajā zālē – „Oblomovs" (rež. Alvis Hermanis, 36 izrādes, 16 304 skatītāji), Mazajā zālē – „Skolotājs Jāps un klase" (34 izrādes, 3316 skatītāji), Talsu ielā – „Vigīlija. Sapnis par nomodu" (rež. Ģirts Ēcis, 30 izrādes, 3268 skatītāji).

Taps jauniestudējumi

Šajā sezonā paredzēti septiņi jauniestudējumi: piecas izrādes Lielajā zālē un divas – Talsu ielā. No iepriekšējām sezonām JRT repertuārā saglabāsies 39 iestudējumi: 15 Lielajā zālē, 13 Mazajā zālē, 7 Talsu ielas Muzeja zālē, 3 Kamerzālē un 1 Mēģinājumu zālē. Kā režisors JRT debitēs Vladislavs Nastavševs.

Jaunajā sezonā gaidāmas šādas pirmizrādes:

1. septembrī Lielajā zālē – Žordi Galserāns "Grenholma metode" (rež. Ģirts Ēcis),

27. septembrī Lielajā zālē – Īzaks Baševiss-Zingers "Kabalas noslēpumi" (rež. Alvis Hermanis),

2. oktobrī Talsu ielā – Ivans Buņins "Tumšās alejas" (rež. Vladislavs Nastavševs),

10. janvārī Lielajā zālē – Gatis Šmits un aktieri "Pirmie aplausi" (rež. Gatis Šmits),

23. janvārī Talsu ielā – Augusts Strindbergs "Tēvs" (rež. Māra Ķimele),

Martā / aprīlī Lielajā zālē – Perla Baka "Austrumvējš, rietumvējš" (rež. Māra Ķimele),

Pavasarī Lielajā zālē – Alvja Hermaņa jauniestudējums (nosaukums tiks precizēts).

JRT gatavojas rekonstrukcija

16. augustā Ministru kabineta sēdē tika atbalstīta Jaunā Rīgas teātra ēku rekonstrukcija. "Esam ļoti iepriecināti par šo lēmumu, kas apliecina ne tikai atbalstu Jaunajam Rīgas teātrim, bet arī izpratni par valsts kultūrtelpas attīstībai nepieciešamajiem uzlabojumiem" norāda teātra komanda. Šajā sezonā Jaunā Rīgas teātra darbības plānā nekas nemainīsies – joprojām uzturēsimies telpās Lāčplēša ielā 25. Izrādes, kā ierasts, notiks Lielajā zālē, Mazajā zālē, Kamerzālē, Mēģinājumu zālē, kā arī Muzeja zālē (Talsu ielā 1).

Līdz 2013. gada 15. janvārim paralēli tiks meklētas telpas Jaunā Rīgas teātra darbības nodrošināšanai rekonstrukcijas darbu laikā. Teātra pārcelšanās uz jaunajām telpām un rekonstrukcijas darbu uzsākšana tiks plānota saskaņā ar VNĪ izstrādāto grafiku.

Šobrīd JRT gaida VNĪ atzinumu par teātrim piedāvāto pagaidu mītnes vietu – Tabakas fabrikas un Vāgnera zāles nama – tehnisko stāvokli.

JRT un LMT aicina nosvinēt dzimšanas dienu ar izrādi

JRT un Latvijas Mobilais Telefons (LMT) arī šajā sezonā turpina teātra draugu īpašo piedāvājumu – katra mēneša jubilāriem iespēju pirmajiem iegādāties biļetes uz sev vēlamo izrādi. Šāda iespēja katru mēnesi tiek piedāvāta aptuveni tūkstotim teātra pastāvīgo skatītāju.

Ar LMT gādību pakalpojums pieejams visiem JRT klientiem – arī citu mobilo operatoru abonentiem, kuri reģistrējuši savus dzimšanas datus JRT datubāzē.

Katru mēnesi, divas dienas pirms oficiālās biļešu tirdzniecības sākšanās, attiecīgā mēneša jubilāri saņem īsziņu (SMS), kas aicina izmantot iespēju pirmajiem iegādāties divas biļetes uz jebkuru nākamā mēneša repertuāra izrādi.

Aktuālo JRT repertuāru iespējams aplūkot savā mobilajā tālrunī m.lmt.lv vai www.jrt.lv. Biļetes norādītajā laika posmā varēs rezervēt JRT interneta mājas lapā vai zvanot uz kasi pa tālruni 67280765.

Ņemot vērā teātru sezonālo darbību, jūlija jubilāriem dota iespēja iegādāties biļetes uz maija un jūnija izrādēm, bet augusta jubilāriem – uz rudens sezonas izrādēm.

JRT aktieri kopā ar Swedbank zīmē lāčus labdarībai

JRT ilggadējie sadarbības partneri Swedbank kopā ar Ziedot.lv un JRT aktieriem aicina piedalīties projektā "Mīļā auklīte", lai atvieglotu smagi slimo bērnu vecāku ikdienu.

2012. gada pavasarī visi 22 JRT aktieri zīmēja lāčus un rakstīja savus bērnības rotaļlietu stāstus, kas pārtapa 22 košās, sirsnīgās grāmatzīmēs.

Iegādājoties šīs grāmatzīmes JRT kasē, Swedbank filiālēs vai Ziedot.lv Labdarības mājā, jūs atbalstīsiet palīdzības programmu „Mīļā auklīte", kas ļauj smagi slimo bērnu vecākiem pretendēt uz daļēji dotētas auklītes pakalpojumiem vismaz vienu dienu nedēļā. Šo laiku vecāki var izmantot pēc saviem ieskatiem – apmeklēt ārstu, doties kaut kur kopā ar ģimenes veselo bērnu vai darīt citas lietas, kuras kopā ar bērnu invalīdu nav paveicamas. Sīkāka informācija http://www.ziedot.lv/lv/project/225

Darbosies JRT bērnistaba

Mazo bērnu vecāki var nākt uz Jauno Rīgas teātri, neveicot sarežģītu plānošanu, kur atstāt mazuli izrādes laikā. No plkst. 18:15 līdz izrādes beigām bērnudārza "Zīle" telpās Akas ielā 5/7 darbosies JRT bērnistaba, kur par mazuli rūpēsies profesionālas audzinātājas.

Bērniem tiks piedāvātas spēles un rotaļas. Bērnistabā laipni gaidīti bērni vecumā no 2 līdz 10 gadiem. Biļetes cena Ls 3,63.

2011./12. gada sezonā JRT Bērnistabu apmeklēja 263 bērni.

Foto: Skats no izrādes "Grenholma metode" . Foto (c) Gints Mālderis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV