Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

Baktēriju baterija nr. 4 – enerģija no netīrā ūdens

EasyGet.lv, 01.10.2012. 12:40

Ikgadējais mākslas, zinātnes un jauno tehnoloģiju festivāls "Māksla+Komunikācija" starptautisku atzinību ieguvis ar tēmu novatorismu. Šogad festivāls aplūkos pielāgošanās tēmu – kāda ir mūsu spēja adaptēties strauji mainīgajā vidē, kuru ietekmē gan laika apstākļu svārstības dabā, gan mediju tehnoloģiju attīstības sekas.

6. oktobrī no plkst. 12.00 līdz 15.00 Laikmetīgās mākslas centrā kim? Spīķeros notiek atvērtā darbnīca "Baktēriju baterija nr. 4" ikvienam interesentam, ko vadīs Artūrs Grunduls un Zane Rutkovska no Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, un RIXC mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits.

Darbnīcas mērķis ir veikt nelielu eksperimentu, izmantojot nākošās paaudzes biotehnoloģijas (baktēriju degvielas šūnas jeb microbial fuel cells), lai aplūkotu, kā tās iespējams apgūt un interpretēt, izmantojot perspektīvas mākslā un inovāciju kultūrā.

Darbnīcas laikā mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits kopā ar biologu Artūru Gruduli iepazīstinās ar degvielas šūnām, kas ir spējīgas ģenerēt elektrību, dzīvojot (netīrā) ūdenī. Eksperimenti tiks veikti arī ar citiem enerģijas avotiem (augsni, notekūdeņiem). Pēc tam, izmantojot paštaisītās baktēriju bateriju šūnas, darbnīcas dalībnieki tiks aicināti izveidot paši savu baktēriju bateriju tīklu, kā arī pieslēgt, pārbaudīt dažādas nelielas ierīces, kā arī izmēģināt elektriskā signāla transformēšanu skaņā un dzīvajā straumēšanā.

Darbnīcu vadītāji arī pastāstīs par zinātniskām idejām un mākslinieciskām pieejām, kas saistās ar šīs jaunās tehnoloģijas pielietojumiem nākotnē, rosinot dalībniekus nākt klajā ar savām idejām un eksperimentēt ar šīm tehnoloģijām mākslas ietvaros.

Tehnoloģija: Baktēriju degvielas šūnu tehnoloģija balstās bioelektroķīmiskā sistēmā, kas ķīmisko enerģiju pārvērš elektriskajā enerģijā, izmantojot mikroorganismus – baktērijas, kas ir plaši pieejamas dažādos avotos, piemēram, neattīrītā ūdenī.

Darbnīcā iespējams pieteikties 10 – 12 dalībniekiem. Darbnīca ir atvērta ikvienam. Iepriekš iegūtas zināšanas nav nepieciešamas. Lūgums darbnīcas dalībniekiem ierasties ar dažādām līdzpaņemtām nelielām elektroierīcēm (0,5 – 3V) – digitāliem pulksteņiem, rotaļlietām, paštaisītām ierīcēm, radio raidītājiem, spēļu konsolēm, u.tml.

Radošā darbnīca ir sadarbības projekts starp RIXC māksliniekiem un zinātniekiem no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta un Bioloģijas fakultātes kā daļa no Renewable tīkla aktivitātēm un RIXC pētījuma StudioLab projekta ietvaros.

http://renewable.rixc.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV