Otrdiena, 30.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Liāna, Lilija, Alta;

RIXC Mediju telpā atklāta izstāde "Māksla pielāgoties"

EasyGet.lv, 10.10.2012. 12:42

Jauno mediju kultūras festivāls "Māksla+Komunikācija" līdz 4. novembrim aicina uz izstādi RIXC Mediju telpā. Tēma "Māksla pielāgoties" (Art of Resilience) izstādē risināta no divām dažādām perspektīvām.
RIXC Mediju telpā atklāta izstāde "Māksla pielāgoties"

Šveiciešu-vāciešu mākslinieki Kristiāns Hiblers (Christian Hübler) un Ivonne Vilhelma (Yvonne Wilhelm) no Knowbotiq kolektīva demonstrē savu jaunāko instalāciju "Deja ar'bez Darvina", par kuru šogad saņēmuši Šveices Mākslas balvu 2012. Instalācija ir turpinājums 2008. gadā iesāktajam projektam "Makgillī (MacGhillie) – vienkārši neesošs" par mākslinieku radīto tēlu kamuflāža tērpā.

Kamuflāžas tērpi, kas saukti arī par Makgillī tērpiem, 19. gadsimtā tikuši izgudroti medībām, bet vēlāk izmantoti militārajām vajadzībām. Kas notiek, ja šādi nomaskējies "kaut kas" ienāk mūsdienu pilsētvidē? Tas nav ne vīrietis, ne sieviete, tas nav klasificējams un nevēlas ar jums komunicēt. Radot Makgillī tēlu, mākslinieki uzdod jautājumu: vai mūsdienu dzīves telpā ir vieta kaut kam tādam, kas nevēlas būt kaut kas? Varbūt festivāla "Māksla+Komunikācija 2012" laikā esat Rīgā jau sastapuši vai kaut kur redzējuši Makgillī? Makgillī, kas perfekti pārvalda "mākslu pielāgoties"?

Izstādē uz laiku par drošības garantu pie gida atstājot pasi vai autovadītāja apliecību ikviens var uzvilkt Makgillī tērpu un ienirt pilsētā!

Cita pieeja idejai par pielāgošanos ir RIXC mākslinieku kolektīvam – Rasai Šmitei, Raitim Šmitam un Mārtiņam Ratnikam, kas kopā ar skaņu mākslinieku un komponistu Voldemāru Johansonu un Latvijas Universitātes jaunajiem biologiem izstādījuši savu inovatīvā mākslas un zinātnes sadarbības projekta "Baktēriju baterija" jaunāko versiju "Nr. 5". Tajā tiek eksperimentēts ar jaunākās paaudzes "zaļās enerģijas" tehnoloģijām un sonificēts (padarīts dzirdams) elektrības iegūšanas process no ūdenī dzīvojošām baktērijām. Radot telpiskas skaņu struktūras no "baktēriju elektrības", mākslinieki meklē savstarpējās sakarības starp dabu un tehnoloģijām, bioloģiskajām sistēmām un elektroniskajiem tīkliem. Meklējot jaunu pieeju dabas un tehnoloģijas saskarsmei, mākslinieki kopā ar zinātniekiem diskutē par neizsīkstošiem enerģijas avotiem un meklē alternatīvas idejas un risinājumus pozitīvākam nākotnes scenārijam.

http://rixc.lv/12

Izstāde apskatāma līdz 4. novembri RIXC Mediju telpā, 11. novembra krastmalā 35 (ieeja no Minsterejas ielas). Darba laiks: pirmdien: slēgts, otrdien, trešdien, ceturtdien, piektdien: 14.00-19.00, sestdien, svētdien: 12.00-19.00. Ieeja - bez maksas. Par izstādes darbiem ikvienam sīkāk pastāstīs gidi. Aicinām arī skolas, augstskolas un citus pieteikt grupas: 67228478 vai rixc@rixc.lv.

Foto: "Baktēriju baterija Nr. 5" (autori – Rasa Šmite, Raitis Šmits, Mārtiņš Ratniks / RIXC un Voldemārs Johansons) izstādē RIXC Mediju telpā. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV