Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Kas ir māksla pielāgoties?

EasyGet.lv, 03.10.2012. 09:56

Jūs varbūt jau esat redzējuši Rīgā vai varbūt jau pat sastapuši kaut ko, kas nav nekas – ģērbies maskēšanās tērpā? Tas nav ne vīrietis, ne sieviete, tas nav ne atpazīstams, ne klasificējams un nevēlas ar jums komunicēt...
Kas ir māksla pielāgoties?

Iepazīstieties – tas ir Makgillī – šveiciešu-vācu mākslinieku kolektīva knowbotiq radīts māksliniecisks tēls, kas perfekti pārvalda "mākslu pielāgoties". Makgillī šogad kļuvis arī par festivāla "Māksla+Komunikācija 2012" tēlu.

Šonedēļ Rīgā norisināsies Jauno mediju kultūras centra RIXC organizētais 14. starptautiskais jauno mediju kultūras festivāls "Māksla+Komunikācija 2012, kas ir starptautiski pazīstams ar tēmu novatorismu. Ik gadu festivāls pulcē ap simts dalībnieku no Latvijas, Eiropas un citām pasaules valstīm, kas diskutē par jaunākajām idejām un nākotnes attīstības tendencēm sabiedrībā, mākslā, zinātnē, tehnoloģijās. Šīgada festivāls pievērsīsies pielāgošanās tēmai – kāda ir mūsu spēja adaptēties strauji mainīgajā vidē, kuru ietekmē gan laika apstākļu svārstības dabā, gan tehnoloģiju zinātnes attīstības sekas.

No 4. līdz 6. oktobrim festivāls piedāvā daudzveidīgus pasākumus, kas tēmu "māksla pielāgoties" risina no dažādām perspektīvēm.

Izstādē, kas tiks atklāta 4. oktobrī pl. 19.00 RIXC Mediju telpā, ikviens aicināts iepazīties ar knowbotiq mākslinieku jaunāko projektu "Deja ar'bez Darvina", kur Makgillī šoreiz mēģinās dejot. Turpat varēst arī klausīties kā skan "Baktēriju baterija No 5" – latviešu mākslinieku instalācija, kurā kopā ar zinātniekiem tiek eksperimentēts ar alternatīvās enerģijas tehnoloģijām.

5. un 6. oktobrī Laikmetīgās mākslas centrā kim? Spīķeros notiks konference par "pielāgošanās" (resilience) taktikām, kur pasaulē atzīti vizionāri, zinātnieki, mākslinieki, mākslas kuratori un mediju teorētiķi iepazīstinās ar jaunākajām tendencēm inovācijas tehnoloģiju politikā, ekonomikā un kultūrā, kā arī ar jaunākajiem attīstības virzieniem mediju mākslā, kas risina "tehno-ekoloģiskus" jautājumus.

Paralēli konferencei turpat kim? Spīķeros norisināsies arī radošās darbnīcas, kurā tiks kopīgi veidotas "apēdamas" saules baterijas, eksperimentēts ar "baktēriju baterijām", un veidots dialogs ar pilsētu un jaunākās paaudzes pilsētniekiem – skolu jauniešiem, kas "pielāgošanās" taktiku izmantos nevis lai pasīvi "noslēptos", bet aktīvi radītu idejas, kā pārveidot savā pilsētā vietas, kas nepatīk.

5. oktobrī pl. 19.00 Spīķeru koncertzālē notiks šī festivāla īpašais notikums – koncerts, kas interpretēs dabas un tehnoloģiju savstarpējās attiecības, meklējot harmoniju un kontrastus. Koncertā – no džeziskām klarnetes improvizācijām kopā ar vaļu skaņām un putnu dziesmām, insektu un putnu komunikāciju signālu analīzē balstītām ģenerētām skaņu struktūrām, dzīvās un elektroniskās mūzikas improvizācijām apvienotām ar kustību līdz piesātinātām elektroniskās pasaules skaņu ainavām. Koncertā uzstāsies Deivids Rotenbergs (ASV), Marks Fells un Mats Stīls (Lielbritānija), Mārtiņš Roķis, kā arī Jēkabs Nīmanis kopā ar Maksimu Šenteļevu un kustību mākslinieci Ievu Orbidāni.

Visi pasākumi (izņemot koncertu) ir bez maksas. Biļete uz koncertu – 5 Ls. Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā: http://www.bilesuparadize.lv/events/event/24945.

Apmeklētājus sagaidīs festivāla gidi, kas iepazīstinās ar izstādi un citu pasākumu norisi, palīdzēs ar tulkošanu no angļu valodas. Var pieteikt grupas.

Sekojiet informācijai festivāla mājas lapā: http://rixc.lv/12, kā arī sociālajos tīklos twitter: http://twitter.com/rixcriga un Facebook lapā: http://www.facebook.com/rixcriga

Foto: knowbotiq/ (Šveice-Vācija) "Makgilli - vienkārši neesošs" (2010). Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV