Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Skaņas, attēla un uztveres pētnieki un praktiķi prezentāciju vakarā "Kompass"

EasyGet.lv, 23.10.2012. 10:59

Trešdien, 24. oktobrī, plkst.19.00 mākslas centrā Totaldobže (rūpnīcas VEF teritorijā) notiks prezentāciju vakars Kompass, kurā par savu radošo darbību stāstīs komponists Andris Dzenītis, mākslinieks – komponists Voldemārs Johansons, filosofi Kārlis Vērpe un Uldis Vēgners. Komentāru sniegs arī nozares eksperti komponists Rolands Kronlaks un filosofs Artis Svece, informē Zane Zajančkauska.

Kompass ir prezentāciju vakars, kurā nozares ekspertu izvēlēti fiosofi, mūziķi, režisori, un komponisti stāsta par savu radošo darbību. Katra runātāja ziņā ir tas, vai stāstīt par idejām, pie kurām tiek strādāts šobrīd vai komentēt jau paveikto, vai stāstīt par sevi un savu ideju attīstīšanas gaitu. Kompass var kalpot kā orientieris tajā, kā attīstās mākslas un pētniecība Latvijā, Kompass var būt arī iedvesmas avots jaunām idejām vai viela pārdomām.

24. oktobrī notiks šīs sezonas pēdējais Kompass. Viesi:

Andris Dzenītis, viens no talantīgākajiem, daudzpusīgākajiem un starptautiski veiksmīgākajiem jaunajiem latviešu komponistiem. Jau 16 gadu vecumā par sonāti vijolei un klavierēm „Pamestie" izpelnījies Latvijas Komponistu savienības Kamermūzikas opusu konkursa laureāta titulu (1994), tam sekoja studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Vīnes Mūzikas un drāmas augstskolā un aktīva radošā darbība. Nupat līdz klausītājiem nonāca Andra Dzenīša operas „Dauka" uzvedums. Andris Dzenītis aktīvi strādā arī mūzikas kritikā, publicistikā un pedagoģijā. Lasījis lekcijas Londonas Gildhola mūzikas skolā (2001) un Latvijas Kultūras akadēmijā (2002­–2004).

Voldemārs Johansons ir mākslinieks, kuru par savējo uzskata tiklab laikmetīgās mākslas kā mūzikas scēna. Pazīstams kā mākslinieks ka izmanto jauno mediju piedāvātās iespējas, Voldemārs Johansons savos darbos arvien vairāk pievērsies skaņai un skaņas izpētei, jaucot robežu starp audiovizuālo mākslu (instalācijām) un mūziku. Viņa darbi saistīti ar akustiku un skaņas apstrādi, pētot tādus aspektus kā telpiskums, fizikalitāte, skaņas viļņu un elektromagnētiskā spektra vizualizācija un savstarpējā mijiedarbība. Mākslinieks studējis elektronisko mūziku Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā.

Kārlis Vērpe filosofijas studijās, jau sākot ar bakalauru pamatā pievērsies fotogrāfijas un attēla problemātikai, kā estētikas un mākslas filosofijas, tā arī izziņas teorijas ietvaros. Gadu gaitā intereses pārvietojušāsmediju un tehnikas teoriju kontekstā (cilvēka un tehnoloģijas mijiedarbība), kā arī apziņas filozofijā (kas ir apziņa, uztvere, iztēle, domāšana u.tml.?) Paralēli studijām publicējis vairākus fotogrāfijai un mākslai veltītus rakstus kā Latvijas, tā arī starptautiskos izdevumos. Pieredzi papildinājis ārzemēs, gadu studējot filosofiju Johana Gūtenberga universitātē Maincā. Pasniedzis fotogrāfijas teorijai un vēsturei veltītus kursus Liepājas Universitātē, Humanitārās fakultātes pētniecības struktūrvienībā, Mākslas pētījumu laboratorijā.

Uldis Vēgners ir filozofs, LU doktorants, savos pētījumos pievēršas fenomenoloģijas jautājumiem. Uldis Vēgners ir vairāku zinātnisku rakstu autors.

Kompass notiek mākslas centrā Totaldobže, rūpnīcas VEF teritorijā, vieglāk atrast – ieejot teritorijā no Bērzaunes ielas puses.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV