Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

“Blakusefekts” – cīņa ar iekšējiem dēmoniem

Violanta Dzene, 02.04.2013. 10:39

Stīvena Soderberga provokatīvais trilleris “Blakusefekts” atklāj to, uz ko cilvēki ir spējīgi, lai iegūtu tādu dzīvi, kādu viņi vēlas. Dažkārt, lai panāktu vēlamo, iekšējās bailes nav jātur sevī, bet jāļauj tām izlauzties uz āru.
“Blakusefekts” – cīņa ar iekšējiem dēmoniem
Filmas pamatā ir stāsts par sievieti, kura, lietojot psihiatra izrakstītas tabletes pret depresiju, piedzīvo smagas un biedējošas blakusparādības, kā rezultātā rīkojas nekontrolējami un kļūst par sava vīra slepkavu.
 
Trauslā un emocionāli nomāktā Emīlija rada palīgā saucienu, ietriecoties ar automašīnu ēkas sienā. Atguvusies slimnīcā, viņa sastop psihiatru Benku, kurš izraksta Emīlijai jaunu antidepresantu Ablixa. Kad Emīlija tiek apsūdzēta sava vīra slepkavībā, draud sagrūt ne tikai psihiatra Benka privātprakse, bet arī visa dzīve. Tas liek vīrietim ķerties pie smalkas un pārdomātas izmeklēšanas, lai atklātu patiesību par biedējošo blakusefektu.
 
Filmai piemīt izteikti intriģējošs saturs. Sākumā skatītājiem tiek piedāvāts stāsts par trauslu un sāpinātu sievieti, kura, lai paglābtos no dzīves nelaimēm un pārdzīvojumiem, ieslīgst ilgstošā depresijā. Un nav ne mirklis, kad mēs varētu nenoticēt viņas emocijām, jo viņai ir tik daudz iemeslu, lai justos “pazudušai” – zaudēts bērns; vīrs, kas tikko atgriezies no cietuma un grasās atkal iesaistīties apšaubāmā lietā, un viņas ilgstošā vientulība. Psihiatra izrakstītās zāles noved varoni pie nežēlīgas vīra slepkavības. Šis ir arī tas lūzuma punkts, kad filmā sāk ieplūst detektīva romāna cienīgi notikumi, atstājot ēnā īsto žanru “trilleris”. Protams, iznākums tik un tā ir pārsteidzošs, jo filmas gaitā atklājas jauni pavedieni mistiskajā slepkavības lietā, kas savukārt noved pie pārsteidzoša jautājuma – varbūt nekādu blakusefektu nav un galvenās varones rīcība ir veikta pilnīgi apzināti?
 
Vislielākā filmas vērtība bija lieliskie aktieri – Džuda Lovs, kurš pārliecināti atveidoju psihiatru, kura paša dzīve atrodas uz sabrukuma robežas; kā allaž pašpārliecināta un bīstama ir arī Ketrīnas Zetas-Džonsas varone, bet vislielākais ieguldījums noteikti pieder Rūnijai Marai, kuras atveidotā Emīlija ir viens no vispretrunīgākajiem tēliem filmā.
 
Vienojošais elements šajos tik atšķirīgajos tēlos noteikti ir viens – bailes. Katrs tik ļoti cenšas panākt savu, un tas iemesls “kāpēc” ir vienkāršs – neviens nevēlas tādu dzīvi, kurā viegli pazust un justies bezvērtīgam. Bieži vien vienīgais dzinulis, kas viņiem ļauj cīnīties par savu taisnību, ir iekšējās bailes, kuras tā vietā, lai paliktu dziļi apslēptas, ar postošu spēku izlaužas laukā.
 
Lomās : Džūda Lovs (“Anna Kareņina”, “Šerloks Holms: ēnu spēle”), Ketrīna Zeta-Džonsa (“Siržu lauzējs”, “Čikāga”), Čenings Tatums (“Zvērests”, “Maģiskais Maiks”), Rūnija Mara (“Meitene ar pūķa tetovējumu”, “Sociālais tīkls”) u.c.
 
Foto: Kadrs no filmas “Blakusefekts”. Publicitātes foto
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV